Italy – Rom och Rieti, alltid i centrum

Lago del Turano

”Beauty is a harmonious relation between something in our nature and the quality of the object which delights us.” – Blaise Pascal

Rieti

Det började med kärlek, en djup förälskelse för både Giuliana och mig. Trots att vi bodde grannar hade vi ändå inte upptäckt det. Kanske beroende på att närheten till Rom svalde all vår uppmärksamhet. Eller kanske berodde det på att vi sneglade mer i ett annat väderstreck för andra syften.

Men vid första kontakten var isen bruten. Från den stunden sökte sig våra hjärtan ständigt dit: till ”italiens navel”: Rieti. 

Rieti

Det hade passerat nästan ett par år och avståndet till provinsgränsen var bara några få kilometer. Vi behövde ett motiv till att söka oss norrut, över landskapsgränsen. Det kom genom en inbjudan till en viktig utställning för mig i biskopspalatset i Rieti. Den skulle komma att betyda mycket för Giulianas och min framtid i Italien. Kanske rentav den händelsen som avgjorde att vi blev kvar.

Rieti

Detta var i juni 1984, två år efter vår ankomst till Italien. Då började vårt arbete med att lära känna denna, för oss okända provins. Vi ville komma detta territorium och invånarna in på livet. Det visade sig vara ett oerhört vackert och intressant landskap, ödmjuk liksom dess befolkning. Då började vi skapa visioner om att intressera svenska resenärer för denna okända del av Italien. Det började med kulturutbyten för att sedan leda till direkta kulturresor för en stor skara svenskar under åren. 

Provinsen Rieti bjuder på allt man kan önska sig: mängder av sympatiska bergsbyar, vackra bergssluttningar beklädda med oliv och fruktträd, höga bergstoppar och prunkande dalar fyllda av vindruveodlingar, sjöar och slingrande floder, sekelgamla munk och nunnekloster, historiska borgar och stadsmurar och dessutom närheten till den eviga staden Rom.

Medeltidsfest i Leonessa

I år är det dags att åter vända tillbaka till Rieti med en kulturresa efter några års utsvävningar från norr till sydItalien. Även denna stad och provins har genomgått förändringar även om det traditionella och historiska Rieti består. 

Därför är ett återseende ändå en nyhet.

Vi har valt en ”bukett” givna utflyktsmål men med tanke på att vi är på hemmaplan tillåter det oss även friheten att improvisera och forma resdagarna med härliga, italienska impulser. 

Några exempel på uppskattade utflyktsmål:

Villa Giulia, Rom

Rom, närheten till huvudstaden lockar naturligtvis till ett fulländat dagsbesök. 

Villa Giulia är Italiens rikaste museum av etruskiskt hantverk. Det viktigaste av vad man funnit vid alla utgrävningar i Italien visas i detta fantastiska palats;

Peterskyrkan, Rom

Att promenera i Roms centrum i stadens inspirerande atmosfär och dess mångfald av sevärdheter är som att promenera i ett gigantiskt utomhusmuseum. Vid sidan av ett mångfald av monument och  kuriositeter trängs restauranger, butiker och barer om stadens utrymme och pockar på uppmärksamhet;

Amatrice 2020

Min personliga upplevelse av jordbävningen i bergsstaden Amatrice 2016, vilken totalförstörde staden, och den nu ”heroiska” återuppbyggnaden motiverar ett godhjärtat besök.

Amatrice före 2016

Allmänhetens mål är att staden ska återuppstå ”som den en gång var”. Varje besök i dag är en bekräftelse och ett solidariskt stöd till den drabbade f d turiststadens befolknings framtid; 

Greccio museum

Den lilla byn Greccio blev ”berömd” under 1200 talet då det alltjämt aktuella franceskanerklostret byggdes under Fransiskus spirituella ledning. Under året som gått har byn även fått ett nytt museum där min personliga frescomålning föreställande helige Fransiskus pryder entrén;

Farfa

Den lilla byn Farfa, vid gränsen mellan provinsgränserna Rom och Rieti grundades för ca 1400 år sedan. I centrum härskade det mäktiga Abbotklostret med politiskt styre över ett stort territorium. I dag har Abottklostret förlorat sin makt men erbjuder en oerhört intressant historia att beundra i klostrets antika bibliotek och moderna museum. Vägg i vägg till klostret huserar Birgittanunnorna i ett eget kloster. Den vackra omgivningen och landskapet förhöjer naturligtvis Farfas skönhet. 

lago del Turano

Vår kärlek till Rietis landskap övertygade oss om att köpa ett hus vi den vackra Turanosjön med det ovanligt ”smaragdgröna” vattnet. I det rena vattnet trivs forellen vilket lockar lokala fiskare som dagligen förser restaurangerna runt sjön med färsk forell. God mat och underbara vyer över sjön och bergslandskapet är en lyckad kombination.

Turano

Som så många gånger förr inbjuder vi alla vänner till en privat visning i min ateljé med en sagolik utsikt över sjön.

Att lära känna Italien innebär också att göra ”djupdykningar” i landets gastronomiska traditioner och upptäcka det äkta italienska köket. 

Sabina, Rieti

Vi hälsar alla välkomna till vårt ljuvliga Rieti och Rom. Ingen behöver ångra deras bekantskaper. 

EN ”NOSTALGISK” RESA till RIETI OCH ROM! Reseperiod: 3- 9 september 2020
ÄVEN:

UPPLEV SICILIEN TILLSAMMANS MED OSS! Reseperiod: 10-17 och 17-24 oktober 2020

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA VÅRA AKTUELLA RESEPROGRAM:

http://www.rolandekstrom.com/html/program/

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *