Italy – Sicilien tur och retur

 ”Look deep into nature, and then you will understand everything better”-Albert Einstein

 

Ettusenfemhundra kilometer visade bilens mätare när vi parkerade på gården vid hemkomsten. Detta var sträckan från Rom till Taormina tur och retur. Det kan låta mycket med tanke på att flyget till Catania förkortar resvägen och tiden betydligt. Men i ett land som Italien, med all skönhet och variation som erbjuds utmed vägarna, är det trots allt en njutning. Strategiskt valda resdagar för att slippa överdriven trafik är naturligtvis en förutsättning.

Den tvåfiliga autostradan från Salerno, söder om Neapel till Reggio Calabria fortsätter att vara gratis trots att det har behövts 190 tunnlar och 480 broar  och viadukter för att göra den framkomlig. Av den 430 km långa sträckan löper Autostradan A2  125 km genom tunnlar och 97 km över broar och viadukter. 

Men de mångtaliga och individuella bergskedjorna och bergsbyarna erbjuder en sagolik utsikt.

 

Den sedan länge projekterade bron från fastlandet till den sicilianska kuststaden Messina fortsätter att lysa med sin frånvaro och låter färjorna fortleva genom den intensiva skytteltrafik den korta sträckan över sundet kräver.  

Hotell Olimpo

Strax söder om Messina finner vi vårt hotell i Letojanni, på gränsen till Taormina. Hotellets imponerande position, med den fulländade utsikten mot havets djupblåa vatten som möter de mjuka, vilande sanddynerna nedanför våra  beundrande ögon, är bedårande. Vi befinner oss här under soliga dagar i januari och kan tänka oss vad det njutbara oktober kommer att erbjuda när vi åter är på plats, då med många, glada medresenärer.

 

Utsikt över Letojanni

Vårt hotell Olimpo ligger på en grön bergssluttning och förbinder hotellet och stadens marknivå med hissar. Bekvämt och smidigt om man vill ta sig ett havsdopp eller besöka stadens många barer eller butiker. 

Hotellet föreslår ett stort urval av förnöjelse med både utom- och inomhus pooler, solterasser, spa och gym samt restauranger och barer. Rummen är trivsamt rymliga och samtliga har balkonger. 

 

Kabinbana till Taormina

Vill man ta sig på egen hand till Taormina går det lokala bussar till en kabinbana, 3 km från hotellet, vilken smidigt leder upp till den vackra bergsstaden Taorminas centrum på 210 m ö h. Utsikten är bedårande och staden har mycket gott om restauranger, barer och butiker för att inte tala om den berömda grekisk-romerska teatern från ca III seklet före Kr.

 

Isola Bella

Även ”lilleputt ön isola Bella” är ett eftertraktad mål på kort avstånd från hotellet. Den lilla sandstranden framför ön skapar en förbindelse mellan ön och fastlandet men från och till stiger vattnet och då får man ta av sig skorna och vada barfota de få metrarna i havsvattnet. Lockande och lekfullt!

 Under vårt besök kompletterade vi våra program för resorna i oktober 2020. Enligt den lokala befolkningen är oktober en fantastisk månad för att besöka Sicilien. 

 

Siracusa

En kort beskrivning av våra utflyktsmål, flera tillhörande Unescos världsarvslista: 

Siciliens pärla” SIRACUSA där vi ska besöka både den intressanta arkeologiska delen av staden samt ”ön” Ortigia, vilket är Siracusas ”gamla stan”.

Barockstaden Noto

Barockstaden NOTO där stadens sköna arkitektur erbjuder en känsla av att närvara i en historisk film med den sicilianska barockens pampighet som förgyller stadens centrum;

 

Etna

Den dominerande och suggestiva vulkanen ETNA  vilken skänker en obeskrivlig upplevelse på nära håll och suggestiv utsikt;

TAORMINA, den berömda, vackra bergsstaden med de intressanta gränderna och den historiska grekisk-romerska  amfiteatern där världsartister årligen uppträder;

Det fantastiska AGRIGENTO  och tempeldalen med bl.a. de klassiska Zeus och Ercoles tempel. En historisk plats många anser t o m vackrare än Aten;

SAVOCA – FORZA D’AGRO’ E CASTIGLIONE DI SICILIA, tre karaktäristiska bergsbyar varav Savoca är speciellt känd för att stadsmiljöer i filmen GUDFADERN, med Al Pacino och Marlon Brando, spelades in där.

Sicilien är berömd utifrån alla gastronomiska aspekter vilket vi kommer att undersöka och få bekräftat under besöket genom alla måltider och  provsmakningar av både viner och lokala produkter. 

 

Certosa di Padula

Efter väl förrättat värv styrde vi bilen tillbaka till Rom och resan gick som på räls. Och med en övernattning i Padula med det berömda museet Certosa runt hörnet, ett fd kloster från 13-1700 talet, ett av de största i Europa och tillhörande Unescos världsarv, gav det oss åter en bekräftelse på Italiens obegränsade, kulturella rikedom.

Resorna går med direktflyg Arlanda – Catania T o R 10-17/10 och 17-24/10 2020.                                   För mer info: roland.ekstrom45@gmail.com

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *