Program

 

— Upplev SICILIEN med oss! —

 

Perioder: 10 – 17 och 17 – 24 Oktober 2020 

År 2020 tillför vi Sicilien till våra 20 år långa reseerfarenheter. När vi presenterade våra resplaner under hösten 2019 visade det sig finnas ett oväntat stort intresse hos våra resenärer. Därför har vi  ”fördubblat” resan till två 8 dagars resor: 10-17/10 samt 17-24/10. Enligt väderprognoser och lokalbefolkningens erfarenheter är oktober normalt en jättefin månad för att besöka Sicilien.

Vi ska bo i kuststaden Letojanni, på gränsen till Taormina och vårt 4 stjärniga hotell heter Hotel Olimpo https://www.hotelolimpoletojanni.it/ , ett hotell med fantastiskt läge på en av stadens bergssluttningar med en underbar utsikt över havet och Letojanni och Taorminas stränder. Från hotellet tar oss hissar smidigt ner på marknivå och en kort promenad för oss sedan till stadens centrum och den inbjudande sandstranden.

Hotellet erbjuder både inom och utomhuspooler, restauranger och barer, spa och gym. 

Till frukost och middag serveras rikliga bufféer med allt man kan önska sig. 

Vi har lagt stor uppmärksamhet på att veckans program ska vara upplevelserik och varierande och med hjälp av lokala experter tycker vi att vi har lyckats. Vårt mål är att beröra Siciliens kulturella rötter och rikedomar, gastronomiska egenheter och dess vackra, dynamiska miljö.

Veckans åtta dagar är fördelade på 2 transferdagar (ankomst och hemresedagarna), 4 utflyktsdagar samt 2 vilodagar med utrymme för egna initiativ i och omkring Taormina.

En kort beskrivning av våra utflyktsmål, samtliga tillhörande Unescos världsarvslista: 

”Siciliens pärla” SIRACUSA där vi ska besöka både den intressanta arkeologiska delen av staden samt ”ön” Ortigia, vilket är Siracusas ”gamla stan”. Barockstaden NOTO där stadens sköna arkitektur erbjuder en känsla av att närvara i en historisk film med den sicilianska barockens pampighet som förgyller stadens centrum;

Den dominerande och suggestiva vulkanen ETNA  vilken erbjuder en obeskrivlig upplevelse på nära håll och suggestiv utsikt. 

TAORMINA, den berömda, vackra bergsstaden med de intressanta gränderna och den historiska grekisk-romerska  amfiteatern där världsartister årligen uppträder;

Det fantastiska AGRIGENTO  och tempeldalen med bl.a. de klassiska Zeus och Ercoles tempel. En historisk plats många anser t o m vackrare än Aten;

SAVOCA – FORZA D’AGRO’ E CASTIGLIONE DI SICILIA, tre karaktäristiska bergsbyar varav Savoca är speciellt känd för att stadsmiljöer i filmen GUDFADERN, med Al Pacino och Marlon Brando, spelades in där. Har ni sett filmen kanske ni känner igen er.

För att berika de gastronomiska upplevelserna föreslår vi provsmakning av viner och lokala produkter från två olika gårdar: vid utflykterna till Etna och Castiglione di Sicilia.

Direktflyg från Arlanda till Catania T o R, flygtid 3 tim. 35 min.

Perioder: 10 – 17 Oktober och 17 – 24 Oktober 2020 

 

 

— En ”NOSTALGISK” RESA till RIETI OCH ROM —

 

Period: 3 – 9 september 2020 

År 2000 började vi våra populära kulturresor till Rieti och Rom och under åren har vi rest tillsammans med hundratals begeistrade resenärer från hela Sverige. Under senare år har vi utökat våra resmål till norra och södra Italien: Veneto, Toscana, Sorrento och Apulien och på så sätt lärt känna en stor del av Italien.

På mångas begäran ska vi nu göra en ”nostalgiresa” till Rieti och Rom med omnejd för att återuppleva dessa fascinerande resmål i ny tid. Rieti och Rom är våra hemtrakter sedan 1982 och vi känner därför området som ”handen i handsken” vilket tillåter oss en viss frihet i programmet.

Vi ska bo på det klassiska 4****Hotell Quattro Stagioni i centrum av Rieti. Stadens centrum har fått en förträfflig ansiktslyftning och erbjuder en interkontinental känsla med mängder av barer och restauranger med härliga uteserveringar.

Under utflykterna äter vi våra måltider på lokala restauranger och ingen måltid är den andra lik. 

Vi förflyttat oss med egen turistbuss och värdparet underhåller och guider under utflykterna. 

Vi har valt en ”bukett” utflyktsmål men tillåter oss även en viss elasticitet och frihet att improvisera. Denna bukett består av följande utflyktsmål:

En heldag i Rom med besök i Villa Giulia, Italiens rikaste etruskmuseum. Därefter en skön promenad genom den gröna och levande Villa Borgheseparken för att sedan återuppleva det klassiska Rom i centrum med en välsmakande romersk lunch;

Amatrice, staden som ”utplånades” av en jordbävning 2016 är under en febril återuppbyggnad. Statens och kommunens mål är att staden ska återuppstå som den en gång var. Vi får en personlig guidad tur för att bevittna den ”heroiska” återuppbyggnaden av staden. Amatrices berömda restauranger har återuppstått och vi avnjuter en god lunch efter stadsturen. Om tid och väder tillåter gör vi ett besök på det vackra berget Terminillo , 2200 m ö h. vid återvägen;

Greccio med det intressanta och alltjämt aktuella franceskanerklostret tilltalar alla, men även byns nya museum där Rolands freskomålning pryder entrén tillhör sevärdheterna. Därifrån till Turanosjön för en av våra berömda luncher för att sedan avsluta med ”hemma hos oss besök” i ateljén på ”sångens vingar”;

Farfa är inte bara abbot- och Birgittanunnekloster men erbjuder också ett oerhört intressant antikt bibliotek och museum. Den vackra omgivningen och landskapet förhöjer naturligtvis njutningen. Vad sägs om ett återvändande till den lilla bergsbyn Ornaro och en förhärligande middag med goda vänner, kanske även denna gång till sång och musik! 

Direktflyg från Arlanda till Rom T o R.

Period: 3-9 september 2020