Italy – Rom I vårskrud

La Fontana della Barcaccia. Piazza di Spagna, Rome

Rom i mitten av januari. Nästan vårväder. Kan inte tro det är sant.

Piazza del Popolo, Rome.

Vi tog det slitna lokaltåget från Prima Porta till piazzale Flaminio för ett inbokat möte i storstan. Förlåt mitt nedlåtande uttryck om lokaltåget men de är inte vackra att beskåda. Dessutom är de möblerade med säten av hårdplast. En gång röda. Samma gamla tåg som när vi flyttade hit för 40 år sedan. De verkade slitna redan då. Men för att slippa den hetsiga biltrafiken valde vi tåget. 15 minuter in till centrum. Det kan man stå ut med. Och vi fick ju njuta av Rom i vårskrud.

Scalinata di Trinità di Monti. Piazza di Spagna, Rome

Målet är Sacripante Art Gallery. En ny bekantskap men enligt den information vi fått är det ett trendigt galleri i en del av ett fd kloster från 1700 talet. Ett erbjudande om att göra en separatutställning har lockat oss till detta besök och därför vill jag först ta mig en ordentlig titt på lokalen.

Vi var något försenade, vilket inte är särskilt ovanligt i Rom, så vi valde att ta tunnelbanan. Ganska lugnt med resenärer som verkade fullt upptagna med sig själva. Typiskt för en storstad som Rom. 

Från Piazza Republica promenerade vi i den för årstiden osannolika vårluften och hittade oss fram till vårt mål utan problem.

Sacripante Art Gallery, Rome.

Galleriet blev en positiv överraskning. Det avviker fullständigt från de klassiska gallerierna där tystlåtna besökare försynt förflyttar sig utmed väggarna, viskande med varandra för att inte störa stillheten.

Sacripante Art Gallery, Rome.

I centrum tronar en stor, välfylld bar och vid entrén kan man bekanta sig med en liten exklusiv modebutik. 

 

Sacripante Art Gallery, Rome.

Nedsuttna soffor och fåtöljer är bekvämt utspridda där besökarna kan njuta av konsten på väggarna med en välmixad drink i handen medan musiken ur högtalarna blandas med sorl och skratt utan hämningar, speciellt under kvällstid. Baren tycks vare uppskattad för det stora utbud av goda drinkar som erbjuds. Vi kan med glatt hjärta rekommendera Sacripante Art Gallery som besöksmål i centrala Rom.

 

Sacripante Art Gallery, Rome.

Utan att tveka var vi snabbt överens med galleriets ägare om April 2024 som utställningsperiod. Lokalen är centralt belägen och kombinationen konst/bar/mode lockar en stor internationell publik. Ett hjärtligt handslag var bekräftelsen för ett intressant samarbete.

 

Basilica di S. Maria Maggiore

Väl ute på gatan igen insåg vi att vi befann oss i närheten av en av Roms stora sevärdheter vilket vi absolut inte ville missa: Basilikan S. Maria Maggiore! En av Roms största basilikor. Det var flera år sedan senast vi gjorde ett  besök. 

 

Basilica di S. Maria Maggiore

 Innanför de enorma portarna tog det sin rejäla tid att återhämta andan efter den syn som mötte oss. Denna artistiska rikedom och dessa ohämmade volymer gör dessa basilikor unika. 

 

Basilica di S. Maria Maggiore

Här vandrade vi långsamt i andakt men med tiden upplevde jag svårigheter att ta in mer av all denna skönhet. Det kändes som att sinnet fylldes till bristningsgränsen och därefter fanns det inte utrymme för mer. Kan det verkligen stämma att det kan bli för mycket av det vackra eller är det bara frågan om en tillfällig blockering för att sinnet är svagt och behöver tid att smälta?

Vid utgången fann vi en monter med en skulpterad julkrubba från 1290 som förställer helige Franciskus första levande julkrubba som presenterades i Greccio 1223. Fantastiskt! I december 2023 deltog jag nämligen med min konst just i Greccio då man firade 800 år av minnet av denna händelse. Det var då jag fick erbjudandet om en separatutställning i Sacripante Art Gallery i Rom. Nu var cirkeln alltså sluten. Viva!

Roma

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *