Italy – utställningsdags!

“It’s what you do in the present that will redeem the past and thereby change the future.” – Paulo Coelho

Var har sommaren tagit vägen, tänker jag frustrerat medan jag inventerar mina senaste målningar inför höstens utställningar. En del hänger prydligt upphängda på väggarna medan andra står undanställda i brist på plats eller för att kompletteras. En målning kan genomgå många faser fram till sanningens ögonblick då jag äntligen kan uppleva känslan av ett förverkligande och först då sätta min signatur på verket, som ett godkännande.

 Jag ser att jag har varit mindre flitig än normalt den senaste tiden och skyller detta på Covid. Inte för att jag har varit sjuk men viruset har på något sätt letat sig in i sinnets privata kammare och solkat ner det utrymme där inspirationen normalt frodas i full frihet. Det har krävts mycket starka motivationer till var och en av de alster som till sist har fått se dagens ljus.

“High society 2”, lackfärg på duk, 50×60 cm. R. Ekström

 Mitt intresse för människan som motiv har däremot fortsatt att prioriteras och medan mina målningar växer fram på de nakna dukarna föds även texter i mitt undermedvetna som ledsagar motiven och kompletterar deras varande. Orden har med tiden fått samma betydelse som färgerna och linjerna som svingar sig ohämmat över målardukarna. Syftet är ju trots allt att fördjupa kommunikationen mellan målning och iakttagare.

 

“No distance”, lackfärg på duk, 94×72 cm. R. Ekström

Mina målade människor är allt annat än avbildningar av existerande personer. Tvärtom! Detta tillåter mig att gå över gränserna till oigenkännlighet. Jag vill genom detta underkänna allmänna omdömen om vad som anses vara fult eller vackert.

“Gentlemen”, lackfärg på duk. 60×40 cm. R. Ekström
“Det nobla sitter inte på utsidan. Den flottaste kostym lyckas inte dölja  ett dåligt sinne medan ett gott sinne kan göra trasor till högtidskläder”.

Som vanligt är utställningar och uppdrag en logisk stimulans som tillfredställer inspirationens kräsna krav. Ett intressant erbjudande dök plötsligt upp vilket tilltalade mig utöver det vanliga. 

Gigi Proietti

Jag fick ett foto tillsänt mig tillsammans med uppdraget att förverkliga den lilla bilden till en väggmålning. Fotografiet föreställde den folkkäre italienska skådespelaren Gigi Proietti som oväntat gick bort i höstas. Han ska därför hedras med ett antal “muralesmålningar” vilka ska pryda väggarna i den lilla byn S. Clemente där hans familj har sitt ursprung.

Arbetsskiss

Några dagar senare anlände ett bilbud med den vitputsade panelen, 140 x 80 cm och jag kunde påbörja skapelseakten med stor entusiasm. Panelen ska i färdigt skick monteras utomhus tillsammans med 9 andra konstnärers verk. Den 23 augusti sker den officiella invigningen under pompa och ståt. Jag återkommer med färdigt resultat efter invigningen.

Inventeringen är nu avslutad och jag har valt 6 målningar som ska ingå i årets internationella utställning i Leonessa under augusti månad. Även i år samsas ett femtiotal inbjudna konstnärer om det väl tilltagna och eftertraktade utrymmena i det historiska klostret som med tiden blivit stadens kulturcentrum. 

“Shared attention”, lackfärg på duk, 80×60 cm. R. Ekström

Denna årliga kollektivutställning har blivit en populär tradition i kulturens tecken och lockar konstälskare från stora delar av Italien och utlandet. 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *