Italy -Det bästa vi har är varann!

“When you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it.” – Paulo Coelho

För många år sedan fick Giuliana och jag en liten broderad tavla med texten: “Det bästa vi har är varann.” Några få ord som säger så mycket. Den har följt oss genom livet. De senaste åren tar den en väl synlig plats ovanför den öppna spisen i Turano där vi fördriver en stor del av vår tid.

Acrylic: ( without title) R. Ekström

Ännu ett år har gått och nu har jag akumulerat 76 födelsedagar i rad, alla med ett års mellanrum. Förr i tiden var det i första hand familjen och den närmsta vänskapskretsen som man blev firad av. Idag finns Facebook som aldrig missar en födelsedag. Även de mest avlägsna bekanta hör av sig med ett “Grattis” under den stora dagen eller dagarna efteråt, för man kanske inte följer FB dagligen.

Jag tycker det är ett fenomenalt fenomen som, om man tittar lite närmare, har något betydelsefullt i sig. Effekten av att det blir allmänt känt att en FB vän har födelsedag skapar ett engagemang, en tanke om den medmänniskan hos övriga FB vänner nära och fjärran, om än kanske för bara några sekunder, tillräckligt för att skriva gratulationshälsningen. Men resultatet är ändock värdefullt: Vi tänker på varandra! Under en dag eller två sprids denna positiva energi på mils avstånd och förenar vännerna i en kort men kärleksfull cermoni där födelsedagsbarnet för ett ögonblick tar plats i vänners och bekantas tankar.

Title: ” One with the nature” R. Ekström. “Men are one with the nature. The purpose of all species is to survive. A common will to safeguard a future for all, is that it must exist a respectful balance.”

Och här återvänder jag till det ovannämnda ordspråket: “ Det bästa vi har är varann.” Men jag vill vidga innebörden av ordspråket till något mer än vad det kanske ger sken av. I ordet “varann” vill jag inkludera allt som existerar: människor, djur, insekter, träd, buskar, sjöar mm. Idag ser vi tydligare än någonsin hur vi är beroende av varandra. Vår moder jord är perfekt och balansen mellan allt liv är redan förutsedd och bestämd. Allt vi egentligen behöver göra är att med fullt ansvar dela tillvaron med allt existerande liv på planeten. Det borde i sig inte vara så svårt.

 

Title: Intensity”. R. Ekström. “The strength in the child’s presence is total. The eyes reflect an intensity that expresses the willingness to live and to experience what the world has to offer in this moment.” 

Nu dröjer det ett år till nästa födelsedag. Men under det året kommer alla mina FB vänner att fylla år. Ett gott tillfälle att låta dem ta plats i mina tankar, om så bara för en kort stund. Utöver detta fyller jag mina tankar med allt det liv som existerar och för vilket jag och mina medmänniskor inte kan leva utan.

Jag vill avslutningsvis än en gång tacka alla som gjorde min födelsedag till en minnesvärd dag i Universums gedigna kalender.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *