3 X Vernissage

Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited to all we now know and understand, while imagination embraces the entire world, and all there ever will be to know and understand.”

― Albert Einstein

Redan september! Det är oftast meningslöst att blicka tillbaka i tiden men ska denna artikel få ett innehåll måste det hämtas från den gångna månaden.

Den 30 juli publicerade jag mitt senaste inlägg där jag berättade om kommande utställningar. Nu är det dags att ge en resumé över vad som har hänt sedan dess.

Den internationella konstfestivalen i Leonessa, organiserad av kulturföreningen Aionarte i samarbete med Leonessa Komun, blev en efterlängtad och populär attraktion. Antalet besökare överskred stort tidigare års arrangemang. Förutom utställningens 65 artister, med ett varierande utbud av målningar och skulpturer, var månadens program även fylld av konferenser,  musik och teaterprogram.

Personligen deltog jag med 6 målningar i den historiska klostermiljön från 1200 talet, vars karaktäristiska miljö omslöt samtliga konstverk i en suggestiv omfamning. Utan hänsyn till stadens höjdnivån, 1.000 m ö h, trängde sig en envis, varm augustisol in i klostrets alla skrymslen trots de isolerande tjocka stenväggarna.

Den 23 augusti var det dags för ett annat annorlunda evenemang. Då invigdes den permanenta utställningen av elva väggmålningar i byn S. Clemente di Leonessa tillägnad den populäre skådespelaren Gigi Proietti som oväntat gick bort hösten 2020.

Jag tillsammans med konstnärskollegan Massimo Bigioni på trappan till Gigi Proiettis barndomshem i S. Clemente

Gigis mamma var född i S. Clemente där sonen tillägnade mycket av sin tidiga ungdom. Vi var nio konstnärer inbjudna att med  ”murales”målningar illustrera utvalda roller i artistens långa karriär för att smycka  husväggarna i byn.

Gigi Proietti i rollen som Gastone. Väggmålning 140×80 cm.

Personligen fick jag uppdraget att måla skådespelaren i rollen som ” Gastone”, ett speciellt intressant uppdrag med tanke på figurens  ironiska uttryck vilket Gigi var en mästare på att framställa.

Klockan 18 fylldes byns gator av musiker, skådespelare och gäster för att gemensamt inviga utställningen som man tror med tiden kommer att bli en turistattraktion med tanke på hur folkkär Gigi Proietti var i hela Italien.

För detta syfte har man tryckt upp en folder som presenterar alla artisters arbeten samt en karta som beskriver verkens placeringar utmed byns gator. En god hjälp för nya besökare att hitta i detta pittoreska ”utomhusmuseum”.

Galleri ImSpa, Riddarkerk, Rotterdam

Från Italien till Holland. Söndagen den 5 september kunde min utställning på Galleri ImSpa i Riddarkerk, Rotterdam, äntligen invigas. Utställningen hade nämligen tvingats flyttas fram ett år på grund av  Covid.

För två år sedan bjöd Martin och Wilma Impelmans in mig till att ställa ut i deras rymliga galleri efter att de ha sett mina alster exponerade i Italien. Det blev enligt dem  ”kärlek vid första ögonkastet”.

Inför utställningen utgav galleriet en elegant bok på 84 sidor fyllda med mina målningar och teckningar, galleriets presentation, biografi, personliga tankar mm på engelska och holländska. En mycket ambitiös sammanfattning av mina arbeten de senaste åren.

Tyvärr blev Giuliana och jag i sista stund förhindrade att göra den efterlängtade resan till Rotterdam och vi fick istället nöja oss med en virtuell närvaro i galleriet.

Den holländske författaren Phil Kleingeld stod för öppningstalet och själv presenterade jag min utställning via en för tillfället uppriggad tv-skärm.

Däremot antog vår dotter Michela det ansvarsfulla uppdraget att representera familjen Ekström på plats under vernissagen.

Utställningen, som pågår fram till 26 september, består av 15 målningar och 10 teckningar. Dessutom deltager de holländska skulptörerna Jacqueline Tijssen och Jeroen Enderveld.

Ett varmt tack till Wilma och Martin Impelmans för deras generositet och professionalitet.

Augusti månad har för mig på något vis hastat sig igenom almanackans 31 ”dagsluckor” utan syfte att efterlämna synliga tecken. Plötsligt upptäcker jag befinna mig i september månad. Solen och värmen har inte förändrats, regnet fortsätter att utebli och omgivningen är lika slö som under den italienska semestermånaden augusti vilket än en gång bevisar att tiden helt enkelt är en illusion.

Jag utbringar därför glatt en skål för naturens och alla konstnärers kreativitet; då, nu och i all framtid!

 

 

Inviato da iPad

Comments

 1. Martin Impelmans

  Thank you for showing these wonderful things. The paintings as always fantastic.
  Thank you for the presentation of the Gallery. We shall see you in October. You have to say the date because I know you must have surgery again.

  1. Post
   Author
   Roland

   Thanks to you and Wilma. You are fantastic people. For sure I will let you know the date for the surgery as fast as I know from the hospital. Locking forward to see you in October.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *