Italian gold – Vad händer med oliverna?

Adopt the pace of nature: her secret is patience.”  – R.W. Emerson

 

Vad vore Italien utan olivträd? Dessa fantastiska träd som, med åren, formar sig själva till otänkbara skulpturer, former som inte ens en skulptör kan tänka sig, och denna konstnärliga förvandling sker medan oliverna växer och fortsätter att ge skördar. Ibland finner man stammarna totalt ihåliga, utan innehåll, ändå ger de frukt. Att leva med olivträd är som att leva i ett naturens museum!

Ingen frukt kommer någonsin i närheten av olivoljans imponerande betydelse. ”Det flytande guldet” har i alla tider tuktat människans kärlek och beundran och därför växer olivträdet i evigheter, förvissad om att alltid vara älskad och ompysslad. 

 

I Italien fick jag snabbt lära mig att lägga smör och margarin åt sidan i det svenska minnets skafferi medan olivoljan bredde ut sig i vår köksregion. Ingenting kan nämligen tillagas utan extrafin olivolja!

Äger en italienare en markplätt så ska det naturligtvis planteras ett olivträd, gärna två. Det är ju faktiskt inte bara ett träd, det är även en symbol!

Just i dessa dagar planeras en jätteinvestering i den vackra regionen Umbrien. 400.000 olivträd (!) ska planteras på en yta av ca 500 ha mark i kommunen Avigliano Umbro, i Terni provinsen. Det sägs att det ska bli Europas största olivplantage. Tänk vilken syn, rad på rad av olivträd så långt ögat kan nå, från när till fjärran!

 

Vårt besök nyligen i Apulien, ”Italiens trädgård”, visade underbara exempel på betydelsen av olivträden, inte bara på de stora plantagen, utan även i trädgårdarna. Förutom att ge frukt dekorerar de omgivningarna med sagolika naturskulpturer.

Den 21 april i år publicerade jag en artikel om omplantering av två olivträd i vår trädgård i FIANO Romano, strax norr om Rom, detta för att ge plats för ett nybygge. Efter den dramatiska omplanteringen gav trädgårdsmästaren oss klara direktiv att vattna 30-40 min var fjärde dag, för att ge träden chans  till ett nytt, blomstrande liv. Vad hände sedan?

Vi fick stor hjälp av moder natur som denna sommar tillät ett varierande väder med både sol och regn. Faktiskt ovanligt mycket regn. Detta gillade våra olivträd som nu visar sin goda hälsa genom att redan i år nedkomma med oliver. Inte många, men det är ändock ett gott tecken på välmående och bådar gott för framtiden.

”The goal of life is to make your heartbeat match the beat of the universe, to match your nature with Nature.” – Joseph Campbell

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *