Italiensk matlust

The trouble with eating Italian food is that five or six days later you’re hungry again. George Miller

Jag lever i ett land där maten är av mycket stor betydelse. Inte för att folk lider av hunger eller är undernärda. Tvärtom!
Intresset för mat är jämbördig med fotbollsintresset, vilket inte vill säga lite och diskuteras i alla (o)tänkbara miljöer och tillfällen. Detta är Italien!

”Alla” italienare är kulinariska experter vilket de tydligen lär sig i hemmen redan som barn och genom ”navelsträngen” till mamman som aldrig riktigt klipps av, oavsett ålder och matprogrammen i TV har förvandlat stora och små kockar till superstjärnor, jämförbart med populära sångare och fotbollsspelare.

När italienarna går på restaurang så manifesteras en kulturell ritual. Var och en beställer ”hyperpersonligt” in i minsta detalj. Inget gemensamt, om det går att undvika och kraven är stora.

Italienarna behöver inga alkoholhaltiga drycker för att reta aptiten eller, för den delen, höja stämningen, vilka av naturliga skäl redan slagit ut i full blom av bara tanken på mat. Men visst, vinet under måltiden säger man sällan nej till.

Restaurangernas inredningar och utseenden saknar betydelse. Faktiskt är de ibland riktigt tråkiga med full “dagsljusbelysning”, för de vill se vad de äter och med vem. Absolut inga intima middags belysningar.

Det som bedöms med expertögon är matens kvalitet och gästen är inte nådig om något kan kritiseras, vilket är en viktig del av ritualen. Då får han nämligen tillfälle att lufta sitt kunnande i rätt, professionell miljö. Och vem vill missa den chansen?

Dessa medvetna generaliseringar har jag gjort för att, kortfattat och enkelt, kunna reflektera över matens olika betydelse för oss människor, banalt och enkelt på följande sätt:

Vissa tycker att mat är konst;
några tycker det är en konst att äta;
många tycker att man äter bara för att överleva;

Vissa vill äta var sak för sig för att njuta av separata smakupplevelser;
andra vill ha allt samtidigt på tallriken för att kunna kombinera sött med salt, med surt, med vilt, med torrt, med grönt;
många vill snabbt ha tallriken full för att sen se den tom så snart det är möjligt, med väl fyllda magar som slutresultat;

Vissa vill avnjuta måltiden under tystnad för att ge smaklökarna den uppmärksamhet som krävs;
andra älskar att prata mellan tuggorna och anser att maten framförallt har en social funktion;
många anser att endast en sak gäller: ät och tig tills magen är nöjd. Sen kan du göra vad som faller dig in, för nu har kroppen fått sitt.

“Nothing would be more tiresome than eating and drinking if God had not made them a pleasure as well as a necessity.” – Voltaire

Till sist vill jag bara önska smaklig måltid,  eller som man säger i Italien: Buon apetito!

Copyright 2018 akvarell Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *