Life – Ett mänskligt mysterium

 

“What surprises me most is “Man”, because he sacrifices his health in order to make money. Then he sacrifices money to recuperate his health. And then he is so anxious about the future that he doesn’t enjoy the present; The result being he doesn’t live in the present or the future; He lives as if he’s never going to die, and then he dies having never really lived.” – Dalai Lama

 

“Människan offrar hälsan för att tjäna pengar, sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig ska dö och så dör hon utan att någonsin ha levt. ”     – Dalai Lama

Vi människor klamrar oss fast vid det förflutna i ett krampaktigt försök att inte glömma. Vi tror tydligen att om vi förlorar det förflutna så förlorar vi vårt ursprung, det som gör sig påmind under omedvetna omständigheter och som påpekar betydelsen av minnen, ursprung, titel, utbildning.

Karriären väntar runt hörnet, där någonstans i framtiden, vilken lovar belöning, ära, beröm. Jakten efter dessa framtida mål kräver uppoffringar och blind lydnad och hindrar omtankens puls att verka, den som tillhör nuet, i denna stund.

Det vi strävar efter kommer alltid att finnas framför oss, i en illusorisk existens som vi kallar framtid, vilken vi kontinuerligt flyttar framför oss, därför att det existerar bara i vår tankevärld. Denna teoretiska framtidskonstruktion, som sysselsätter våra tankar, ibland både dag och natt, suger viktig livsenergi och låser oss i inbillade världar som kanske aldrig kommer att förverkligas. Den skapar oro, stress och orealistiska krav på oss själva. En piska som dominerar vår tillvaro.

Vi ignorerar det viktigaste vi har: NUTID! Men utan nuet skulle livet inte existera.
Sanningen är den att det inte finns, och kommer aldrig att finnas, annat än nutid. Resten är mental uppfinning i vilken vi förlorar oss själva.

Var lycklig för denna stund, detta ögonblick som existerar just nu. Denna stund är ditt liv.

Be happy for this moment. This moment is your life. Omar Khayyam

Copyright 2018 akvarell och akryl: Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *