Italien – Reggia di Caserta, 1700tals slott i Neapels närhet

Reggia di Caserta

“The essence of all beautiful art, all great art, is gratitude” F. Nietzsche 

På hemväg från några dagars besök i Apulien i maj månad stannade Giuliana och jag till vid det Kungliga slottet i Caserta, inte långt från Neapel. Vi har varit där tidigare men då kunde vi tyvärr inte besöka själva slottet utan endast de stora, magnifika parkerna. Nu ville vi “smaka” på härligheten och tog igen det med råge. Ett mycket uppskattat besök, både i slott och park.
Detta är en verklig ”aha!” upplevelse och rekommenderas till alla som besöker Neapel eller dess närhet och vill känna de nobla, kulturella influenserna från förr ordentligt på pulsen.

The garden of Reggia di Caserta

Vi parkerade bilen i ett inte alltför ombonat, centralt parkeringshus och promenerade utmed Casertas huvudgata fylld med butiker, barer och restauranger, fram till palatset som har sin plats nära en något bortkommen Centralstation. Tydligt är att Casertas stadskärna med tiden har växt samman med det imponerande slottet vilket har medfört att palatset till slut, helt oförskyllt, har hamnat mitt i stadens centrum.

”Reggia di Caserta” är ett ( f d) kungligt residens för Bourbons kungahus, som då härskade i Neapel och lär ska vara det största palats som byggdes i Europa under 1700 talet.
Byggandet inleddes 1752 för Karl VII av Neapel och färdigställdes av hans tredje son och efterträdare, Ferdinand IV, år 1780.

Versailles var förebilden till bygget trots att de skiljer varandra åt i både stil och planlösning.
Kungens huvudmål var att ha en magnifik, ny kunglig domstol och ett administrativt centrum på en plats skyddad för attacker från havet. Därför var Caserta säkrare än Kuststaden Neapel.

Slottet har 1 200 rum, däribland två dussin festvåningar, ett stort bibliotek och en teater som modellerats efter Teatro San Carlo i Neapel. Varje sal är annorlunda, med varierande färger och dekorationer och med tidsenlig möblering.

Likt dess franska förebild var palatset avsett att visa på styrka och storhet hos Bourbons monarki men också att uppvisa nationell rikedom.Dvs ett riktigt skrytbygge!
Caserta var en lämplig tillflyktsort för den kungliga familjen för att vila från damm, kaos och sociala/politiska problem i huvudstaden Neapel. Stämmer väl även med dagens Neapel.

Slottsträdgårdarna breder ut sig över 120 ha, delvis på kuperad terräng. De är inspirerad av Versailles trädgårdar men betraktas allmänt som överlägsen i skönhet. Precis som sin förebild behövde slottet en stor akvedukt, nödvändig för att tillföra vatten till de imponerande vattenuppvisningarna.
Trädgårdarna börjar vid palatsets fasad på baksidan och flankerar en lång alle med konstgjorda fontäner och vattenfall. Fontänerna är rikt dekorerade med vackra statyer som leker hemlighetsfullt med de olika vattenfallen.
Slottsparken innehåller också en engelsk trädgård anlagd 1780.

1997 fick slottet världsarvsstatus och är ännu ett av tusentals skäl till att besöka detta fantastiska land. Reggia di Caserta tillhör en av Italiens populäraste sevärdheter och antalet besökare ökade under 2017 med + 175%. Välkommen att besöka Reggia diCaserta! En oförglömmerlig upplevelse.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *