Länge leve kulturen!

Att bo i Italien ger mig en känsla av att leva i ett universellt museum där hela världen och alla tidsepoker är representerad inom detta lands gränser. Att färdas utmed de antika vägarna, som alla bär till och från Rom, bekräftar denna synpunkt. Det går inte att förflytta sig i det unika Italien utan att möta kulturskatter i alla åldrar och former och bli påmind om landets rika historia.

Italien intager första platsen på UNESCOs världsarvslista med 53 världsarv, 1 mer är Kina och 6 mer än Spanien.

”Gräset är alltid grönare på andra sidan staketet” har länge gällt synen på italienarnas svala intresse för den egna kulturen och landets rikedomar. Italienarna reser världen över för att finna intressanta sevärdheter och upplevelser. Personligen vill jag knappt lämna Italiens territorium innan jag har hunnit upptäcka allt som finns inom dess gränser.

Därför är det en glädjande nyhet som nyligen kablats ut via massmedia. Italien har fått luft under vingarna och slår tidigare rekord vad gäller antal besökare och inkomster till statliga museer och monument med över 50 miljoner besökare och 200 miljoner € i inkasso under 2017. Det är en ökning med 5 miljoner besökare och 20 miljoner € i entréer sedan 2016, en motsatt trend mot övriga Europa.

De populäraste monumenten är Colosseum, Rom ( över 7 milj), Pompeji, Neapel ( 3,4 milj), Uffizi, Florens ( 2,2 milj), Accademia di Belle arte, Florens ( 1,6 milj), Castel S. Angelo, Rom
( 1,1 milj).
Kanske inte helt oväntat. Och det intressanta är att pengarna går tillbaka till museerna i ett system som belönar bra och initiativrik administrering.

Ett, vad det har visat sig, briljant initiativ är att erbjuda fri entré till alla statliga museer första söndagen i varje månad. Folk står gladeligen i de långa, slingrande köerna framför entrédiskarna, i väntan på sin tur att få avnjuta kulturens rikedomar och insupa nya livskrafter utan att spendera ett öre.

I julhelgen visades den populäre balettdansören Roberto Bolle i Tv med över 5 miljoner TV tittare, till allas förvåning.
Nyligen visades ett program med Piero Angela, en ung historiker och expert på Italiens antika monument, som fick över 5 miljoner TV tittare, även detta en överraskning. Statliga Rai TV 1 hade satsat på kultur och det blev, mot alla odds, succé.

Piero Angela säger om sina landsmän att ” vi italienare är duktiga på att klaga över och vara nedsättande om oss själva, och glömmer att det är minst under 2.500 år som varje generation och historisk period skapat något nytt som väcker hela världens avund. Det kan vara bra att vara ödmjuk men om Michelangelo var född i Frankrike skulle han ihågkommas som Frankrikes största geni medan vi italienare förklarar honom vara renässansens geni”.

Och så tror många att kultur inte lönar sig. Kultur är livskvalitet och kan inte vara annat än lönsamt! Länge leve kulturen!

 

 

 

 

Comments

  1. Göran Winterkvist

    Ja, det är så underhållande (och vilsamt) att läsa dina skriverier. Ett toppjobb! Bara så du vet läser jag och beundrar allt du skriver även om jag inte orkar kommentera allt. Lev väl, Frodo!

    1. Post
      Author
      Roland

      Tack Göran. Kul att du tar dig tid att läsa mina artiklar. Det är det viktigaste.
      Jag trodde jag hade svarat din kommentar tidigare men tydligen inte. Lev väl!

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *