Italy – Ischia, Neapel i miniatyr

 Ischia, Lacco Ameno


Ischia, Sant’ Angelo

Ett varierande landskap mötte oss utmed autostradan i riktning söderut. Vi hade lämnat Rom bakom oss och solen följde oss slött på hög höjd med ett, vad tycktes, sympatiskt leende på en nästintill molnfri himmel. Vägen verkade riktigt tillmötesgående och dessutom fri från långtradare vilket bara råkar inträffa under helgerna.

Vi var ute i god tid och hade siktet inställt på Neapel, eller rättare sagt båthamnen i Pozzuoli. Därifrån gick vår färja till ön Ischia vilket var vårt slutmål.

Castello Aragonese, Ischia

Efter mycket velande fram och tillbaka hade vi tillslut bestämt oss för en veckas semester på den berömda ön utanför den Napolitanska bukten.  

Vårt huvudsyfte var egentligen att gotta oss med SPA i form av gyttja och bad. Det är vad Ischia är känt för. Naturliga källor som bjuder på de hälsosamma produkter som enligt ”de vise” ska kurera stela leder och rostiga luftrör. ”Kunde de antika romarna så kan väl vi” tänkte vi men å andra sidan levde inte romarna särskilt länge. De kunde vara nöjda om de nådde 40 års ålder. Särskilt kvinnorna. Då kan det vara bra att ha en tilltro till naturens underjordiska ”under”.

Ischia, Forio ( innovativa öbor i arbete)

Ön har en befolkning på ca 20.000 invånare. Till detta ska man sen  lägga till 3 miljoner turister varje år. Det är därför naturligt att det ibland blir trångt på gator och torg, restauranger och barer, speciellt under högsäsong. Och utgår vi sedan från att merparten av öns lokalbefolkning består av levnadsglada, innovativa napolitanare så är det dom som färgar atmosfären; högljudd, kaotisk, sympatisk, energisk, dramatisk, intensiv mm. 

 

Ischia, residens Ravino, Forio

Nästan alla hotell erbjuder varierande spa service, så även vårt. Vi bestämde oss för ett ”gyttja och bad” program vilket innebar att man låg utslagen på en brits över varm ”vulkanisk” gyttja varje morgon i ca 20 minuter. Efter en ordentlig duschning förflyttade man sig sedan till en bubbelpool med ca +38 graders varmt hälsovatten där man flöt omkring så länge man hade lust. Personligen utökade jag mitt program med en aerosolkur på 10 minuter dagligen. Det lär ska vara bra för trilska luftrör vilket jag också tyckte mig uppleva. Däremot gjorde inte gyttjan särskilt stor verkan på min ”griniga” rygg men skönt och lättjefullt var det tyckte både Giuliana och jag. 

Det blev mycket promenerande på eftermiddagarna trots då och då en osympatisk avsaknad av bekväma trottoarer. Staden Forios hamn och kustremsa var sevärd och på gångavstånd nådde vi två berömda trädgårdar väl värda att besöka.

Ischia, Giardini Ravino, Forio

Kaktusträdgården Giardini Ravino var nog den som föll oss mest i smaken. Variationen av små och stora kaktusar tycktes oändlig. 

 

Ischia, Giardini La Mortella, Forio

Trädgården La Mortellas rika utbud krävde kanske mer av oss än vi orkade med men naturens  skönhet härskade i den stora trädgården. 

 

Procida

En båtutflykt till den lilla grannön Procida var ett måste. Staden var vald som årets italienska kulturstad 2022 och motsvarade väl våra förväntningar. Husens glada färger lyste som fyrar när vår båt närmade sig hamnen.  


Procida

Drygt 2 timmars trivsam vandring i upp och nedförsbackar gav oss en fin bild av en mycket vacker, karaktäristisk medelhavsmiljö. 

Vädret under veckan var fantastisk med sol och svalkande havsbris i gott samarbete. Trafiken upplevde vi livfull och intensiv enligt alla italienska regler ( eller avsaknad därav) men vill man inte hyra bil, vespa eller cykel för att förflytta sig finns ett fungerande nät av lokalbussar som tar passagerare i alla riktningar av ön. Eller så kan man vandra vilket vi som sagt helst gjorde.

Ischia, Sant’Angelo

Men vill man bara ta det lugnt och njuta av sol, vind och vatten kan man gott hålla sig till hotellens rika utbud och närliggande omgivningar. En del hotell erbjuder fina sandstränder medan alla håller sig med pooler och bekväma solterasser. Mat och dryck är garanterat riklig och god som garanterar ett par kilos kroppsligt pålägg som man bör förvänta sig. Boven i dramat är de hiskeligt goda tårtorna och efterrätterna som är svåra att låta bli trots ett mycket gott utbud av färska välsmakande frukter.   

 

Procida

Det var en trivsam repris av semester på Ischia. Senast var för drygt 10 år sedan och vi kan konstatera att det inte har förändrats så särskilt mycket under åren. Färjetrafiken mellan fastlandet och ön är ett nödvändigt ont, speciellt om man är bilburen. Resan i sig är kort men kaoset vid på och avkörning är påtaglig.

Ischia är definitivt en intressant upplevelse av en klassisk italiensk/ napolitansk medelhavsö- miljö. 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *