Italy- Det lackar mot Jul

Terminillo, Rieti 

There is a saying in Tibetan, ‘Tragedy should be utilized as a source of strength.’

No matter what sort of difficulties, how painful experience is, if we lose our hope, that’s our real disaster.” ― Dalai Lama

Svåra tider, tragedier och elände förenar människor. Vid den svåra tiden efter jordbävningen i Amatrice 2016 fick jag personligen uppleva medmänniskors kärlek och stöd.


Valleverde, Turano

Efter tragedin nyligen i Rom visar sig samma fenomen. Människor från när och fjärran sluter upp kring de drabbade och visar den verkliga betydelsen av medmänsklighet. Det finns en oerhört stark intention att bistå livet för att låta det fortsätta blomstra med den tydliga insikten att ingen är övergiven eller bortglömd.

Utsikt från min ateljé i Valleverde, Turano

Invånarna i Turano har bestämt sig för ett gemensamt mål att denna vackra och av alla älskade plats ska ena och ge kraft åt alla inblandade. Ett underbart budskap inför Julen! 

 

Julkrubba i Sorrento.

Apropå Julen, för att nu kunna gå vidare, mötte jag ett för mig nästan glömt, fyndigt uttryck när vi nyligen besökte Sverige: ”Det lackar mot jul” !

När jag sade det till Giuliana, som faktiskt kan en hel del svenska, tittade hon undrande på mig som om jag hade förlorat mitt, i grunden, svenska förstånd helt eller bara drev med henne. Helt förståeligt. 

Men vad som menas är naturligtvis att vi närmar oss Jul, både i Sverige och Italien.

Minne från ett besök hos vännerna Gunilla och Henry i Pottskär vintern 2016

Och på vägen mot jul firade ni nyligen Lucia i Sverige med både små och stora lucior och tärnor som med ljusstakar i hår och händer lyste upp det vintriga morgonmörkret och gav tillvaron en glans som gjorde tillvaron en aning varmare. 

Det är något typiskt svenskt som vi saknar i Italien. Vår ambassad i Rom brukade årligen bjuda in Sveriges Lucia och tärnor till Rom för att låta oss utlandssvenskar få återknyta kontakten med vår gamla tradition. Tyvärr upphörde detta bruk med pandemin. 

Giuliana har nostalgiska minnen från barndomen hur man i hennes hemtrakter i norra Italien firade Lucia. Det var en Lucia som i förtid inkräktade på jultomtens domäner genom att komma med gåvor åt barnen under tidig morgonstund innan de vaknade. Det var helt förbjudet att titta på henne när hon gled in i hemmen i tystnad och utförde sitt kall. Vad som kunde hända om någon smygtittade förtäljer inte historien.

Trädgården i Fiano Romano

I vårt Italien-svenska hem håller vi oss till den fryntlige jultomten, men bara till orden. ” Nu har jultomten varit här igen med klappar åt alla snälla (barn)”. I vår familj har vi alla vuxit ur denna härliga tro på tomten även om jag personligen försvarade den i många år. Det finns nämligen ett vackert skimmer omkring denne personlighets gemytliga godhet. Tänk om alla människor ändå vore som tomten! Då menar jag inte det fysiska omfånget, även om en mager tomte inte gör samma intryck på mig som den rundkindade och omfångsrika varianten. 

 

Kungaliv”, Linda Linnskog Rudh samt ”En riktigt het get”, Patrik Uhlmann

Till sist julklappstips!

Om ni är osäkra på vad ni ska köpa till släkt och vänner till jul har jag två mycket bra, aktuella boktips som garanterat kommer att glädja mottagarna:

En riktigt het get” av Patrik Uhlmann med teckningar av Jan Brandt. Bokförlaget Instant Book.

” Kungaliv. Sveriges regenter under 500 år” av Linda Linnskog Rudh  med illustrationer av Filippo Vanzo. Bokförlaget Opal. 

Både böckerna är mycket intressanta, underhållande och informativa. 

Därmed vill Giuliana och jag även i år önska alla våra medmänniskor på denna vår vackra jord, oavsett var ni finns;

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *