Italy- Drama i paradiset

“LOVE is the ultimate meaning of everything around us. It is not a mere sentiment. It is truth; it’s the joy that is at the root of all creation”. -R. Tagore

 ”Jag ska döda er allesammans”!

Stor som en björn klev han in sist av alla i rummet, stängde dörren bakom sig som han sedan blockerade med sin övergödda kroppshydda  medan hans halvautomatiska vapen av märket Glock riktades mot de 35 kvinnor och män som hade samlats i salen. 

” Jag ska döda er allesammans ” skrek mannen med extremt hat i rösten.

Ovannämnda rader är inte ett försök av mig att skriva en uppdiktad kriminalhistoria. Jag var snarare tveksam om jag skulle publicera det överhuvudtaget. Tyvärr hände detta i verkligheten i Rom för bara några dagar sedan. Och helt ovetandes var Giuliana och jag trots allt involverade.

 Vi kom hem som planerat under torsdagskvällen. Resan från Arlanda hade gått som smort och vår bil var på plats vid parkeringen när vi klev ut i den ljumma kvällsbrisen utanför flygplatsen i Rom. Vi var trötta men nöjda efter tio dagar i ett kyligt Sverige. Min utställning på Kvarnen i Torshälla fick ett fantastiskt mottagande och äntligen hade vi träffat och umgåtts med släkt och vänner efter tre långa år fyllda av pandemins varande fram och tillbaka.

CONVOCAZIONE ASSEMBLEA GENERALE ORDINARIA

E’ convocata l’Assemblea Generale Ordinaria del Consorzio Valle Verde per il giorno “11 DICEMBRE 2022 ALLE ORE 9,00” (al Bar “IL POSTO GIUSTO” sito in Roma Via Monte GIBERTO N. 19 “

Kallelsen till mötet.

Före resan till Sverige mottog vi kallelse till vår villaförenings möte som skulle hållas i Rom kl. 09 söndagen den 11 december. Med vårt sommarhus i Turano, i provinsen Rieti, är vi medlemmar i föreningen. Förutom ekonomiska redogörelser skulle det diskuteras framtida projektförslag vilket vi var klart intresserade av och ville därför deltaga vid mötet. 

Men vid slutet av vårt sverigebesök insåg vi att vi skulle få svårt att hinna med det så vi beslöt i sista stund att be en nära vän, även han föreningsmedlem, att representera oss vid mötet.

Den hatiske mannen, som även visat sig vara en vältränad skytt, hann döda tre och skada fyra föreningsmedlemmar, varav en allvarligt,  innan han överfölls och avväpnades av några modiga deltagare. Det visade sig att han hade 170 patroner med sig. Han hade tidigare vägrats vapenlicens men trots detta tillåtits vara medlem i en lokal skytteklubb där han varit mycket aktiv. Samma morgon hade han besökt klubben men inte för att träna. Istället stal han vapnet och ammunition innan han sökte sig till villaföreningens möte.

Han väntade i sin gröna Ford Ka tills alla medlemmar anlänt för att sedan påbörja sitt planerade blodbad. En vendetta av våldsammaste sort. 

Mannen ifråga hade under flera år varit ett stort problem för vår villaförening och för många medlemmar. 2016 köpte han en påbörjad grund som han sedan skulle bygga klart men det blev bara ett halvfärdigt första plan. Där bodde han utan vatten, avlopp och el. Han vägrade betala avgifterna till villaföreningen och gjorde 90 tal polisanmälningar mot olika husägare utan att de ledde till åtal. Hans ilska riktade sig mot kommun, polis, myndigheter av alla slag och framförallt föreningens valda styrelse, varav tre fick sätta livet till och fyra skadades, varav en allvarligt. 

Speciellt de senaste åren hotade han flera av styrelsemedlemmarna som i sin tur polisanmälde hoten. Men det visade sig inte tas på allvar av polisen. ” Stridigheter och hårda ord i bostadsföreningar är så vanliga, något man får räkna med” fick ordföranden som svar när hon gjorde anmälan. 

Bland mannens ägodelar har man funnit skrifter och medaljer som har nazistisk anknytning. När polisen kom till platsen fann de kläder, pass och 6.000 € i mannens bil. Man tror det ingick i hans flyktplan efter dådet.

Det är våra vänner och grannar som fått sätta livet till eller skadats i detta vansinnesdåd. Personer vi sedan åratal träffat under våra sommarvistelser i Turano. Alla närvarande deltagare är svårt chockade. De inser att alla var utsedda offer. Vi är väl medvetna om detsamma för oss om vi hade närvarat.


Jag lärde känna mannen strax efter hans inflyttande. Han plan var att bygga färdigt huset och sedan sälja det med god förtjänst. Då fanns inga tecken på aggressivitet. Det växte fram under senare år då han gjorde livet surt för många människor som kom i hans väg.

 

Detta är ännu en gång bevis för hur ett sjukt sinne kan vända ut och in på verkligheten tills det blir ett helvete både för honom och hans omgivning. 

Som det så vanligt är måste tyvärr något allvarligt hända innan en svår situation eller ett komplicerat förhållande tas på allvar. Säkert kommer man finna flera ”syndabockar” som inte agerat som de borde när det väl gällde. 

 

Comments

 1. Agneta Dalväg

  Det frunsvärt det som hände i er närhet. Jag läste en blänkare i aftonbladet att det hade varit en skjutning i Rom . Obehagligt.

  Vi har det bra och skall fira jul hemma. Däremot funderar vi på nästa års resor. Jag skulle hemskt gärna vilja åka till Sicilien men vi får se.

  Många Hälsningar till Dig och Giuliana

  Agneta och Staffan

  1. Post
   Author
   Roland

   Tack Agneta.Fruktansvärt! Vi känner ju alla inblandade, t o m mördaren.
   Det blir svårt för många att glömma. Hans ofärdiga hus blir en ständig påminnelse. Bäst vore att det revs.
   Tyvärr har vi valt att upphöra med resorna men det finns många researrangörer för Sicilien.
   God Jul och Gott Nytt År önskar vi dig och Staffan

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *