Italy- Konst på väg(g)en

“Don’t allow your mind to tell your heart what to do. The mind gives up easily.” – Paulo Coelho

Det har varit en het men produktiv sommar i år. Solen har gassat utan uppehåll sedan början av juni då jag tog min tillflykt till svalkan i ateljén i Turano där inspirationen har fått fritt utrymme sedan dess.

 

Under skrivandets stund exponeras tre av mina senare alster i den internationella konstfestivalen i Leonessa medan jag har siktet inställt på kommande separatutställningar, bl.a på Kvarnen i Torshälla i början av december. Det är ju tre år sedan jag senast ställde ut i Sverige.


Det finns många funderingar och tankegångar till grund för mitt  skapande vilket jag försöker ge uttryck för i mina målningar. 

Under kommande veckor tänker jag publicera ett antal konstverk på denna hemsida med tillhörande personliga tankar och på så sätt presentera en förhandsvisning on line av mina arbeten i progress.  

 

Tre verk som visas i Leonessa under augusti 2022.

Att åldras utomlands, avlägset från den jord där rötterna hann slå rot, kanske medför att banden till ursprunget trots allt vuxit sig starkare med tiden. Inte så att minnena dagligen gör sig påminda, snarare så att när de väl gör sig kända innehåller de påtagliga nostalgiska känslor.”Spirale di vita”/ Livsspiralen”, Akryl på duk, 80×60 cm

Bevisligen har tiden sin gång oavsett var man är bosatt. Jag ser det som att livet från födseln obevekligen följer en nedåtgående spiral. Samtidigt kan jag glädjas åt att spiralen tycks vara elastisk och tänjs ut dag för dag ju äldre jag blir vilket ger mig möjligheten att njuta av det man så fyndigt kallar ”ålderdomen” eller kanske rentav ”domen att åldras”. Visserligen lider kroppen av olika fel och brister efter ett förhållandevis ”långt” liv men så länge sinnet vägrar att följa samma utveckling som kroppen råder det trots allt en positiv balans.  

Dessa funderingar inspirerade mig till det åldrade, leende ansiktet framför den trappliknande spiralen. Ett ansikte som speglar inre kraft och livsvilja trots ett åldrat yttre. Blicken är intensiv och talar om erfarenhet. Samtidigt uttrycker den åldrandets inre trygghet. 

 

Guardare oltre l’apparente/ Se bortom det skenbara” , akryl på duk 80×60 cm

År 1955 skrev Albert Einstein och Bertrand Russel en vädjan om nedrustning underskrivet av ett tiotal Nobel pristagare. De skrev: ”vi ber er att, om ni kan, lägga åt sidan era synpunkter och helt enkelt begrunda det faktum att ni är medlemmar av en biologisk art som riskerar att utplåna sig själv”. 

Fredens gudinna erbjuder världens beslutsfattare sin syn på freden men är de någonsin kapabla att se en annan synpunkt än deras egna?

 

”Diritto all’amore / Rätt till kärlek”, akryl på duk, 80×60 cm

Jag läste för en tid sedan en artikel om en israelisk advokat som hade stämt sina föräldrar inför domstol för att de hade satt honom till världen utan hans medgivande. Naturligtvis hade han sina goda skäl till detta: en kontroversiell provokation för att fästa uppmärksamheten på att nyfödda inte har möjlighet att välja sina föräldrar, sin familj eller uppväxtmiljö. Hur blir livet för ett barn där kärlek saknas? Finns det något viktigare än kärlek?

  • “The need for love lies at the very foundation of human existence.” – Dalai Lama
  • “Where there is love there is life.” – Mahatma Gandhi

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *