Italy – artshow i Amelia, Umbrien

“Life’s tragedy is that we get old too soon and wise too late” – Benjamin Franklin

 

Plötsligt befinner vi oss i juli månad och jag upptäcker att jag inte hunnit uppleva hur månaden innan egentligen har varit, annat än att det har varit oerhört varmt. Det påstås ha varit den varmaste juni sedan flera årtionden. Temperaturen i Rom har vid flera tillfällen hänsynslöst närmat sig +40 grader och både folk och fä har lidit. Veckor utan regn medan sjöar och vattendrag sinar.

Giuliana och jag har som vanligt tagit vår tillflykt till vårt sommarhus vid sjön Turano. Här befinner vi oss iallafall i en grönskande bergsmiljö på ca 800 meters höjd över havsytan vilket sänker temperaturen med ca 3-4 grader. De djupa, gröna skogarna förser oss dessutom med ett överskott av hälsosam luft vilket vi tacksamt fyller våra lungor med.

Jag vet däremot att stor del av juni har gått åt till måleri. Ankommande utställningar kräver att jag har målningar att ställa ut vilket i sig skapar önskad och nödvändig inspiration och då kan man inte ligga på latsidan, oavsett sol och värme. Men det måste erkännas att hjärnan trilskas när termometern förnöjt visar på +36.

 

Uppskattade besök av vänner och kollegor bryter ibland ”isoleringen” och ger oss tid till umgänge. Det holländska galleristparet Martin och Wilma Impelmans i sällskap med vår gemensamme vän konstnären Romeo Battisti dök upp för att diskutera en kommande utställning i Holland under 2023. Senast jag ställde ut i deras fina galleri var i september 2021. De tryckte då upp en mycket elegant katalog som ambitiöst visar ett stort urval av mina arbeten.

 

Ofta erbjuder deltagandet i konstutställningar upplevelser av nya intressanta och sevärda platser vi ännu inte har upplevt. 

 

Den 21 juni  hamnade vi i  staden Amelia, Umbrien, och det berömda Palazzo Petrignani, en historisk byggnad från 1500 talet. 

Vi var ett fyrtiotal konstnärer som bjöd på både måleri och skulptur i Kommunens och Aionarte`s regi.

 

Före invigningen hann Giuliana och jag att bekanta oss med en liten del av staden. Amelia, som i antiken hette Ameria, har sina rötter långt tillbaka i tiden. Fortfarande existerar en del av en gammal stadsmur som härstammar från VII eller VI seklet före Kr. Den åldrade staden med ca 12.000 invånare vilar på bergskedjan Amerini vilket naturligtvis medför trånga, smala, kurviga gator i branta stigningar. 

 

Som brukligt är i dessa bergsstäder låg det historiska palatset på stadens högsta plats i gott sällskap med domkyrkan. Vi erbjöds vänligen skjuts av en minibuss som styrde sig upp och nedför gatorna med enorm precision och smekte lätt de närliggande husväggarna med galant säkerhet. Själva satt vi förstummade och höll andan. Därför valde vi att ta oss ner till fots när invigningen av utställningen var över.

 

Dessa kollektivutställningar är alltid intressanta och ger tillfällen att bekanta sig med både italienska och utländska kollegor. 

I augusti är det återigen dags för den internationella utställningen i Leonessa. Den charmiga staden invaderas då av turister, i huvudsak från Rom, och konstintresset är stort.    

 

Solen fortsätter att förse oss med afrikansk värmebölja och regnet lyser med sin frånvaro. I några av de italienska regionerna är jordbruket i kris och regeringen kommer snart att ta till åtgärder som kommer att beröra stor del av befolkningen. Förbud mot att använda dricksvatten till att vattna trädgårdarna och fylla på poolerna etc kommer säkert att införas. 

Mina tankar går till Sverige och alla vänner som gärna flyr det svenska, opålitliga sommarvädret för att få njuta av sol och värme på sydliga breddgrader medan vi envetet studerar den klarblå himlen i hopp om att upptäcka ett regnmoln som förbarmar sig över oss och låter sin vätska falla över oss och den torra mark vi går på.

Plötsligt sker undret! Himlen fylls av tunga, gråa moln. På avstånd hör vi åskan, luften tycks plötsligt ”andningsbar” och så faller de första regndropparna försynt och försiktigt framför våra ögon. Äntligen!

Men det varar inte länge. Imorgon lär solen vara tillbaka igen. 

Naturen ger och tar och vi får lära oss uppskatta vad som erbjuds.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *