Italy – Sicilien, ett år senare

Siracusa.

”In order to be happy oneself it is necessary to make at least one other person happy.” – T. Relk

Förflyttningen från det gamla till det nya året gick förvånansvärt lugnt till. Visserligen förväntade jag mig inga hissnande händelser men att det nya året skulle smyga sig på som det gjorde, inte ens en lätt knackning på dörren, var ändock en liten överraskning. Till och med grannarnas fyrverkerier verkade ha förlorat gnistan. Tack ock lov för kvarterets alla hundar och katter, får och höns och en och annan griskulting. 

Inför ett nytt år brukar det vara vanligt med återblickar och framförallt framtidsdrömmar. Vad vill vi uppnå under det nya året? Vad förväntar vi oss? I min ålder är det förgångna i förhållande till framtiden i klar dominans. Helt logiskt med tanke på att min framtid numera bara motsvarar en relativt liten bit av livets totala ”gräddtårta”. Därför inser jag att den tid jag har framför mig är ganska värdefull!

Noto.

Liknande tankar hade jag för exakt ett år sedan då Giuliana och jag anlände till Sicilien med syfte att väva samman de många trådar vi i veckor ambitiöst hade nystat. Avståndet från vårt hem i Fiano till Sicilien gjorde det hela mer komplicerat, därför var vi i behov av personliga besök på ön och att ”ta pulsen på” engagerade medarbetare.   

Taormina.

Vårt mål var att sammanfoga alla våra intressanta sicilianska pusselbitar till ett varierande och upplevelserikt program som skulle motsvara de förväntningar våra kulturintresserade resvänner hade inför hösten 2020. Ett inspirerande och ansvarsfullt uppdrag.

Till saken hör att vi i slutet av 2019 hade förbrukade en stor del av vår ”kreativa energi” under ett mycket aktivt år med körarrangemang och allmänna kulturprogram från norr till söder varvat med ett antal ambitiösa konstutställningar och en viss längtan efter en lugn och rofylld framtid hägrade.  

Hotel Olimpo-Antares, Letojanni.

Vid ankomsten till vårt hotell i Letojanni möttes vi av ett mottagande som försatte oss i ett lätt chocktillstånd. Hotellet var ”invaderat” av barn och tillhörande vuxna vilket inte motsvarade den lugna idyll vi sökte för oss och våra kommande gäster. Till saken hör att vi anlände den 6 januari vilket är ”la befana”, barnens högtidsdag då en sympatiska häxa kommer med presenter till alla snälla barn medan de ”elaka” får nöja sig med svarta kolbitar.

Letojanni/Taormina.

Hotellets direktion lugnade oss snabbt med att förklara att deras fest var en tradition där barnen bjöds in till lekar och underhållning. I oktober månad däremot, när vi planerade att anlända med våra svenska vänner, då skulle normaliteten och därmed friden ha lagt sig över hotellanläggningen. Blodtrycket sjönk snabbt till en acceptabel nivå och redan dagen efter hade hotellet återgått till ”normalitet” och barnens överdådiga röstorkaner hade klingat ut till en stilla bris. Vi började snabbt njuta av vad vi fann på plats.

Letojanni/Taormina.

Intensiva möten med ansvarig turist- och hotellpersonal blandade vi med studiebesök inför allt vad den vackra ön har att erbjuda. Vädret var soligt och behagligt vilket underlättade vårt arbete.

Etna.

Vulkanen Etna dominerade utsikten och var ett av våra tänkta mål liksom Taormina, på kort avstånd från hotellet. Siracusa och Noto var ytterligare några av våra höjdpunkter att besöka.

 

Taormina.

Nedanför hotellets många balkonger och terasser bredde städerna Letojanni och Taormina ut sig parallellt med den vita sandstranden som välkomnade havets loja vågor.

Hotel Olimpo – Antares.

Stundvis satt vi i tysthet och njöt av stillheten och utsikten. Förnöjt tänkte vi på alla våra vänner som under åren deltagit i våra olika arrangemang runt om i Italien. I oktober skulle vi ses igen, denna gång här på Sicilien och för vår del skulle det bli ”il grande finale.” 

Sen kom epidemin och förskingrade puzzlets alla bitar till oigenkännlighet. Allt stannade av och förblev till bara en mental vision.

Nu när jag skriver detta inlägg och delar med mig av texten med Giuliana fylls vi båda av tacksamhet över all den vänskap vi har fått uppleva under åren. Tack vare er har det varit möjligt för oss att hålla kreativitetens fackla brinnande. Tillsammans med er har vi fått uppleva så oerhört mycket av allt det sköna Italien har att erbjuda.

Vi är evigt tacksamma för er fantastiska vänskap. 

  

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *