Italian tradition – italiensk tradition

  1. ”I have found that if you love life, life will love you back” Arthur Rubinstein

Fakta:

Italien har den näst äldsta befolkningen i världen, efter Japan. Enligt en rapport från januari 2018 går det 168,7 åldringar på 100 ungdomar.

Den italienska semestermånaden augusti är en intressant tid till att resa runt i landet för att systematiskt besöka byar och mindre kommuner. Då blomstrar nämligen de avsomnade och  övergivna orterna på den italienska landsbygden av liv. Under resten av året ligger dessa platser i vila, med ett litet antal äldre invånare som envist vägrar flytta på sig, trots försämringar i service och levnadsstandard. Ofta ligger befolkningsantalet på 100-200 invånare, ibland även färre.

Italienarna är ett traditionsbundet folk och håller fast vid de gamla vanorna att ägna en stor del av semestern på deras födelseorter. De fyller de ”övergivna” bostäderna till bristningsgränsen och i varje hörn arrangeras det tillfälliga sovplatser. Och det är framförallt gemenskap!

Då dessa små orter är långt äldre än sina äldsta invånare och ofta ligger svårtillgängligt till, ofta i bergslandskap, betyder det att gatorna i byarna är smala och inte motsvarar det moderna behovet av utrymme för dagens transportfordon. Under stor del av augustimånad fylls då den närliggande naturen med bilar, parkerade i de mest omöjliga och möjliga positioner. Där det finns en fri yta är det liktydigt med en eller flera parkeringsplatser.

De fast bosatta åldringarna lever upp och deras höga åldrar förlängs ytterligare genom en uppfriskande samhörighet med alla släktingar på besök. Vad gör det om det är lite trångt. Gubbarna och gummorna fyller torget med stolar, bänkar och bord för att umgås och spela kort, från morgon till kväll, endast med avbrott för de ”heliga” luncherna och middagarna.

I augusti arrangerar dessa, redan sprängfyllda orter marknader och festligheter av olika slag för att leva upp på ytterligare en social nivå och då kommer folk från grannkommunerna på besök. Naturligtvis anländer de med bilar och de redan obefintliga parkeringsplatserna visar sig nu totalt obefintliga. Men italienarna har stor fantasi och tålamod så lösningar hittar de alltid, på villkor att alla samarbetar och som sagt, har tålamod. 

  

 Dessa marknader firas med olika teman som intresserar alla, nämligen gastronomi av olika slag: pastafest, lasagnefest, tryffelfest, ostfest, Kalle Johansvampfest, öl och vinfest mm. Det finns alltid motiv till att festa tillsammans.

Byns festkommitté riggar snabbt upp en scen och anlitar lokala musikanter så att folk kan ta sig en svängom på kullerstenstorget eller asfalten, i hård konkurrens med kortspelandet som aldrig upphör och därför får kvinnorna ofta dansa med varandra eller med barnen, vilket sker med skratt och glädje.

För att locka folk till festligheterna använder man sig dels av lokala affischeringar, som kanske inte alltid syns så väl, uppklistrade utmed vägrenarna, samt det direkta men dyrbara knepet som hörs på långt avstånd: fyrverkeri. Då smäller det tidigt på mornarna och/eller mitt på dagarna samt avslutningsnatten, och de våldsamma smällarna når över långa distanser med bekräftelser att där är det fest och människor söke sig dit i mängder. 

Vad man däremot ser mindre av i dessa byar av idag är unga, gravida kvinnor. Inte för att de är gravida utan därför att de är så få. Det är nämligen bekräftat att antalet nyfödda i Italien har minskat konstant under de senaste nio åren. Under 2017 föddes endast 464.000 barn av en befolkning på över 60 miljoner. 2% mindre än 2016. 

Därför är det extra stor fest när barn finns med i sällskapet. Och än märkvärdigare blir det när en gravid kvinna är närvarande, vilken är en raritet i dagens samhälle.

 Trots dagis och förskolor är det pensionärerna som är barnens och de unga föräldrarnas stabila stöd. Det är vanligare att se pensionärer på promenad med barnvagnar och i lekparkerna än unga föräldrar. Mor och farföräldrar fyller sina dagar med de ljuvliga småttingarna och vem vet, kanske detta är den verkliga orsaken till de höga åldrarna hos de italienska pensionärerna.

”The most important thing is to enjoy your life – to be happy – it’s all that matters” Audrey Hepburn

Copyright 2018 watercolor ”Young mother”  Roland Ekström

Comments

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *