Italy, the best of – roliga reseminnen under åren

Vingård i Sabinadalen, Magliano Sabina

”Very little is needed to make a happy life; it is all within yourself, in your way of thinking.” M. Aurelius 

Rosor till de kvinnliga deltagarna i Evert Taubes fotspår  

För snart 20 år sedan inledde Giuliana och jag våra researrangemang till det då okända Rieti/Sabina, 8 mil norr om Rom och många resglada människor från hela Sverige har besökt oss under åren. Syftet har varit att etablera Rieti i svenskarnas hjärtan och skapa intresse för detta fantastiska resealternativ i Roms närhet.

Lunch på Sibyllan i Tivoli, Sabina i Evert Taubes fotspår

 Våra reseprogram utvecklades kontinuerligt i varierande former, beroende på gruppernas önskemål liksom det lokala utbud Rieti hade att erbjuda och ingen resa har varit den andre lik. 

Improviserad dans till ung dragspelare i Cittaducale

Det finns otaliga underbara minnen att dela med oss av men detta utrymme är för litet och otaliga fotografier har gått förlorade under åren. Minnen av stunderna tillsammans i bussarna på väg till nya sevärdheter, skratten och förväntningarna, stunderna vid matborden överfulla av kökets läckerheter och smakfulla överraskningar, möten med lokala personligheter och otaliga improvisationer utanför programmen har vävt sig in i minnenas skrymslen och fortsätter att vara närvarande trots tider som passerat.

Ängby Motettkör framträder på torget i Rieti

Sverige är ett föreningarnas land. Att kombinera en förenings aktivitet med nöjet av en utlandsresa är en fantastisk kombination för att söka sig bakom kulisserna i ett främmande land. Genom ett brett kontaktnät har vi lyckats öppna många italienska dörrar dit turism normalt inte når.

Flera borgmästare har personligen hälsat våra grupper välkomna, frikostigt delat med sig av vad deras orter kunnat erbjuda, 

Borgmästare och parlamentsledamot Paolo Trancassini i Leonessa

involverat ortsbefolkning för att berika våra besök, t o m hjälpt till att servera luncher tillsammans med  vänner i kommunstyrelser och hembygdsföreningar.

Dåvarande borgmästare Alfredo Rauchi serverar lunch till Ängby Motettkör tillsammans med kollegor i kommunen Leonessa

Söderringen dansar på torget i Rieti

Lokala folkdansföreningar, körer och kulturföreningar har deltagit i att arrangera uppvisningar och konserter för våra svenska folkdanslag och körer, besök i lokala museer, t o m i privata hem där gästvänligheten alltid har varit överväldigande stor. 

Byfest med folkdansgruppen Viljan i byn Ornaro

Utbytena med Ornaros folkdansgrupp på ortens torg, med tillhörande middagar under gatulampornas sken har varit oförglömliga ögonblick och vänskap mellan dansarna skapades spontant.

 

Glada dansare i glada Ornaro

Underlagen var inte alltid det bästa för dans men vad gjorde det när glädjen var huvudgäst, maten god och vinet flödade.

 

Matlagning hemma hos mästerkocken Alessandro di Giuliano

”Hemma hos” besök hos mästerkocken Alessandro di Giuliano, med matlagning och välförtjänt flerrättersmiddag på programmet, har varit fantastiskt uppskattat som unik upplevelse,  

Superroligt initiativ av restaurangskolans elever i Rieti

liksom de omfångsrika luncherna på den professionella restaurangskolan i Rieti, där Alessandro likväl är en populär lärare. Både skolpersonalens och elevernas deltagande har skapat minnen för livet. 

 

På vingård i Sabinadalen, Magliano Sabina

Besök hos bönderna i Sabina har öppnat de svenska smaklökarna för vinerna och den högkvalitativa olivoljan från Sabina. Och vid varje besök var det obligatoriskt att provsmaka de lokala vinerna, tills full tillfredsställelse var uppnådd, vilket ytterligare ökade aptiten inför de många rätterna som vankades under luncherna. 

 

Medeltidsfesten Palio del Velluto i Leonessa

De traditionella folkfesterna, där hela ortsbefolkningen var involverade ökade förståelsen för och närheten till de små kommunernas rika historia. Mycket arbete hade lagts ner av ortens stolta medborgare.

Och när våra svenska ”blonda och blåögda” resenärer tacksamt tog emot inbjudan att deltaga i de historiska spelen och festligheterna skapades det en familjär kontakt mellan deltagarna. 

Svenska resenärer klädda till medeltidsfest i Leonessa  

Lokala personligheter levde sig in i rollspelen, kvarlevor från den tid det begav sig, vilket gjorde upplevelsen ännu mer personlig. 

Naturligheten och ärligheten i den gästvänlighet som visats oss skapade en närvarokänsla som fyllde även den mest tystlåtne svensk med den italienska glöden och ingen kände sig bortglömd.

 

Mästerkocken Giuliano, även en duktig folkdansare i Ornarogruppen

Under alla dessa år har våra researrangemang varit verkliga folkfester för Giuliana och mig vilka har skapat en värld full av vänskap och ljuva minnen.  

Vem vet, kanske får vi för oss att arrangera en nostalgi resa till Rieti 2019, fylld med gamla och nya ”juveler” och överraskningar, vilket skulle bli en ”kronan på verket” resa efter de fantastiska 20 år som varit. Om intresse finns förstås! 😊🎶👍

“Don’t cry because it’s over, smile because it happened” Ludwig Jacobowski 

 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *