Silence – Tystnad, universums gåva till mänskligheten.

“The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the true source of all art and science” – A. Einstein

Inget kan erbjuda en verklig upplevelse av tystnad som en promenad i en lummig skog, i ett bergslandskap eller en vandring på en naken bergskam, där bergets topp kraftfullt sträcker sig mot himlens oändlighet, vilken öppnar sig inbjudande ovanför våra huvuden. Där tas vi emot med öppna armar av den enastående, allenarådande tystnaden.

Inom Zen buddismen talar man om att tystnaden finns överallt, ur vilken ljud föds. Varje ljud får liv och återvänder sedan in i tystnaden igen efter sin ögonblickliga uppenbarelse. T o m mellan orden i en mening finner man tystnad, om än i korta ögonblick.

Att vara verkligt uppmärksam på tystnaden runt om oss får tankarna att upphöra och tillåter vår inre tystnad att växa.

Zen beskriver också tystnaden som ett eget varande men människan av idag har svårt att ta den till sig. Denna universums gåva kan för många te sig skrämmande, trots att det är det värdefullaste vår tillvaro har att erbjuda. Ljud läggs på ljud i all oändlighet i vårt moderna samhälle. Trenden är att stänga tystnaden ute och fylla vår tillvaro med ljud, som därmed avskiljer oss från vår nutid och tillåter oss att fly in i vår personliga, illusoriska värld. Vi separerar oss helt enkelt från den yttre världen.

Men tystnaden inbjuder oss att söka vår identitet i djupet av oss själva, där vi utan störningar kan finna värden vi tror har gått förlorade för alltid.

Den fyller utrymmet i vår närhet med värdefull “tomhet” för att säkra vårt behov av ostördhet, i vilken vi kan hämta andan när plikter och stress hotar vår existens.

Tystnaden tillåter trötta sinnen att avbörda sig egots krav på effektivitet och resultat, vilken på något mirakulöst sätt inte finner fotfäste i tystnadens domäner.

Tystnad är inte bara en avsaknad av ljud. Den är Universums kärna, ett varande i sig, med egen gestaltning, vilken vi inte kan leva utan. Den inbjuder oss till att leva i nuet, att vara närvarande just i detta ögonblick.

I tystnaden finner man inspiration, glädje, stillhet.
I tystnaden finner man sig själv.

“If you correct your mind, the rest of your life will fall into place” – Lao-Tzu

Foton från Trentino Alto Adige, Dolomiti juli 2018.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *