Mänskliga galenskaper

“In individuals, insanity is rare; but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule”. – F. Nietzsche

Nyligen kom jag över lite otrevligt spännande läsning från Sipri institutet i Sverige som jag bara inte kan låta bli att kommentera/illustrera. Det är inga roliga nyheter, bara kalla fakta. Medan ekonomin går lite si och så i de flesta av världens länder ökar de militära investeringarna i stor skala, även i det lilla, neutrala Svedala och det, över öronen, skuldbelagda Italien!


”Livet är som en påse, tom och innehållslös, om man inte fyller den med något”, sa Hasse och Tage en gång för länge sedan. När ekonomin går på knäna passar militärerna på att fylla deras påsar med vapen i överflöd. Av säkerhetsskäl!

Siffrorna som kommer från Sipri visar att upprustningen under 2017 är ett historiskt rekord: 1.739 miljarder dollar! Och de länder som har ökat mest är USA, Kina, Saudiarabien och Indien medan de europeiska länder som har ökat den militära budgeten mest är Frankrike och Sverige.
De länder i Europa som spenderar mest på försvaret (?) är England, Frankrike och Tyskland.

USA’s militära budget på 610 miljarder dollar under 2017 räcker tydligen inte långt så Trump har beslutat att höja den till 700 miljarder dollar för 2018. Denna utveckling går naturligtvis hand i hand med hans utrikespolitik så det är inget annat att vänta.
Ett tjog amerikanska republikaner har ju dessutom nyligen föreslagit Nobels fredspris till Trump för att han kanske har skapat fred genom att skrämma skjortan av f.d ovännen, numera kompisen Kim.    ” Gör du inte som jag säger kommer jag att spränga dig och dina medborgare i bitar”! Vilken genuin, fantastisk fredsmetod. Vi får se om nobelstiftelsen nappar på kroken.

Ryssland och Kina är absolut inte sämre. Visserligen har Putin inte så god ekonomi för ögonblicket men det hindrar honom inte att accelerera moderniseringen av den existerande arsenalen av kärnvapen samt det s.k. cyberwar. Att “kriga” via sociala medier verkar löna sig och är, än så länge, oblodigt.

Kina har höjt deras försvarsbudget från 5.8% till 13% av världens totala budget för militära upprustningar.

Men det som får många att höja på ögonbrynen är Venezuela som har utmärkt sig speciellt med tanke på landets urusla ekonomi och en befolkning som lider gravt. Det hindrar inte landets diktator Nicolas Maduro att beställa ett hundratal bombplan och ett tusental stridsvagnar från Ryssland, vilket då i sin tur har medfört att Brasilien ser sig tvingade till upprustning, bl a med stridsplanet Saab JAS 39 Gripen från Sverige.


Så snurrar karusellen vidare. Och det är ju, åtminstone i de flesta fall, de folkvalda politikerna som bestämmer, så vi medborgare får väl det vi förtjänar, antar jag.

 

Appropå politik, efter en lång, förvirrad period efter det italienska valet, har nu de 2 ”segrande” partierna, Lega och De 5 stjärniga, bildat en gemensam regering, det som EU och många politiska experter har sett som ett skräckscenario. Båda partierna anses vara populistiska och har utlovat guld och gröna skogar.

Nu ska Italien äntligen bli en framgångsrik nation med ädla/ ärliga, lågbetalda, icke korrumperade politiker och deras gemensamma politiska program utlovar medborgarlöner, sänkta skatter och därigenom minskad arbetslöshet, stopp av båtflyktingströmmen och framförallt: ordning och reda!
Även här gäller naturligtvis kalla fakta: vi medborgare får vad vi förtjänar.

Copyright 2018 tusch och akvarell: Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *