Moder natur – intelligenta träd

If you truly love Nature, you will find beauty everywhere.
Vincent Van Gogh

Någonstans berättades det, och jag var där för att uppfatta vad som sades, att träden är intelligenta. Men inte bara träd, tillades det, även blommor är kännande varelser, kan känna och interagera med varandra. Precis som människor fast på ett annat plan.

“Alla växter har förmågan att känna av beteendet av andra levande organismer, både växter och djur, i närheten. De är helt medvetna om sin omgivning, och på det viset är de medvetna varelser” säger Stefano Mancuso, professor i växtneurologi i Florens och en av de främsta forskarna inom växters kommunikation.

En skogspromenad, strax efter att regnet har delat med sig av sin svalkande fuktighet, förmedlar en upplevelse av något unikt, den fullständiga närvaron av naturens medvetenhet. Trädens otaliga rötter sträcker spänstigt ut sig under jordytan, deras sonder söker den näring, den vätska de så väl behöver. De avlyssnar avvaktande våra fotsteg på markytan.

Kommer vi i fredligt syfte tas vi emot med öppna armar, får deltaga i intensiteten av den lycka som utvecklas genom den växande processen och som insluter allt liv. Ingen utesluts.

Men om naturen känner ett ont syfte i sin närhet, om våra steg och tankar är hotfulla, tystnar allt i omgivningen, livet drar sig tillbaka, håller andan inför vad som komma skall. Vi går då miste om detta medvetna livstecken som naturen annars så gärna delar med sig av.

Därför måste vi öppna våra sinnen och möta naturen med samma respekt vi visar djuren. Dels för att vi är beroende av naturens alla organismer, dels för att endast naturen kan få oss att förstå vad verklig skönhet är.

Nature always wears the colors of the spirit.     
Ralph Waldo Emerson

Copyright 2018 Moder natur, smalto/lackfärg. Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *