Italy – Greccio, S. Franciskus julkrubba 800 år (1223 – 2023)

Franciskanerkloster i Greccio 

”Poverty consists in not taking more attention to money than to the dust of the street” – St. Francis of Assisi 

 

Antik målning i Greccio kloster föreställande Franciskus

Året är 1223 och Franciskus, fattigmunken som strax efter sin död blev helgonförklarad, lämnar Rom där han just har besökt Påven. Han har många mil framför sig att vandra för att nå Assisi men först vill han göra ett uppehåll i den lilla byn Greccio, i staden Rietis närhet, på sin långa vandring mot sin hemstad. Han har nämligen en vision som han vill förverkliga. Det är snart jul, Jesus födelsetid och han vill därför skapa en levande kopia av barnets födelse i Betlehem, just i den fattiga byn Greccio.    


Den historiska stadsdelen i Greccio

 I år firar man 800 år av denna händelse i staden Greccio, det som blev förebilden till den populära julkrubban som fyller sin plats i många hem under julen. Det är en populär tradition att varje år organisera en levande julkrubba i det lokala klostrets närhet och besökare kommer från när och fjärran för att uppleva händelsen, precis som då, år 1223.

Detta år har jag nöjet att få deltaga i festligheterna med en personlig konstutställning med anknytning till Franciskus. ” Sentieri di Francesco” ( Franciskus vägar) har jag valt att kalla utställningen, inspirerad av munkens humanitära, andliga livssyn.   

 

Interiör klosterkyrkan i Greccio

Helige Franciskus är mycket älskad i Italien och hans syn på livet har även idag stark inverkan på människor i alla åldrar. Hans val att i unga år lämna sitt bekymmerslösa liv som rik köpmannason till ett liv i djupaste fattigdom, i solidaritet och kärlek till de sjuka och fattiga i samhället, inger än idag ett djupt intryck.   

Franciskus valde att kalla allt och alla i tillvaron för bror och syster. Allt som existerar är skapat av Gud och därför har allt samma existensiella värde, menade han. 

 

Interiör klostrets permanenta utställning av julkrubbor

Det finns mängder av berättelser om hur Franciskus delade sitt liv med de mest utsatta och utstötta, hans vilja att avbörda människors plågor genom att erbjuda sitt eget varande i utbyte för de plågade. Han var ”besatt” av bibelns budskap och ville till fullo ”imitera” Jesus leverne och lidande.  

Många anser att Franciskus var historiens förste ”miljöaktivist”. Han älskade naturen och djuren och det berättas om hur han kommunicerade med både vilda och tama djur. Hans kärleksfulla utstrålning skapade tillit och vänskap överallt dit han kom. 

 

Greccio kloster

Genom alla mina besök hos franciskanerna i Greccio och Assisi under åren, både privat och som reseguide, har min förståelse och beundran för Franciskus växt. Det är nog få människor i både dåtid och nutid som har varit så trogen sin personliga integritet och andliga övertygelse.

Min frescomålning vid Greccio museum

Utställningen, som består av 25 målningar, kommer att visas i den kommunala kultursalen ”G. Velita” i den historiska stadsdelen av Greccio under helgdagarna 8-9-10 december 2023.


Ett speciellt tack till Greccio Kommun och Sveriges ambassad i Rom.

 

  

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *