Italy – Nära till Sicilien

”Quality is never an accident”. – John Ruskin.

 

“Kan vi inte ta oss till Sicilien får Sicilien komma till oss”.

En snabb och distinkt knackning på ytterdörren innan den öppnas på vid gavel följt av den hurtiga hälsningen ”Gomorron ungdomar” är igenkänningstecken på att det är vår sympatiske svärson Giacomo som kommit på besök. Dessa påhälsningar sker på morgonkvisten efter att han och vår dotter Michela har skjutsat dottern Camilla till skolan, ett par kvarter från vår bostad. Vi ses alltså mer eller mindre dagligen men ambitiösa yrkesmänniskor som de båda är blir våra familjeträffar oftast improviserade, snabba och konkreta. Denna gång bar han på en hyfsat stor kartong som inte såg alltför lätt ut. 

”Här kommer färska blodapelsiner direkt från Sicilien” sade han och hivade över kartongen till mig. ”Den väger minst 50 kg” tänkte jag överdrivet, stönande under den oväntade bördan. Apelsinerna beställdes tre dagar innan och hade nu alltså anlänt med en kurir. Jag antog att vi fick ta för oss några apelsiner för vår del men Giac lugnade oss med att denna kartong var för oss. Han hade nämligen köpt 16 kg, fördelat i två lika stora förpackningar. 

 

Giuliana och jag brukar äta apelsiner till frukost under vintersäsongen, inköpta i någon av de närliggande snabbköpen eller i egyptiernas fruktbasar där priserna brukar vara tillmötesgående. Kvaliteterna och sorterna kan variera överlag men vi söker gärna efter den sicilianska sorten Tarocco, små saftiga och kärnfria blodapelsiner med mycket fruktsmak. Nu hade vi plötsligt 8 kg Tarocco att njuta av de kommande dagarna. 

 

Det har vid olika tillfällen under de senaste åren förekommit våldsamma debatter i media om hur de italienska odlarna är missnöjda med vad de får betalt för sina produkter. De stora matkedjorna och industrierna  pressar ständigt priserna då konkurrensen är stor med importerade produkter vilket går ut över odlarna. Det gäller inte bara frukt och grönsaker. Det finns fårägare som upphört med att klippa fåren för ullen ger inte längre tillräcklig avkastning sedan de syntetiska materialen tagit över  marknaden. 

Men nu har alltså en yngre generation av odlare växt fram under de senare åren och de nöjer sig inte längre med vad den ”åldrade marknaden” erbjuder utan de har funnit nya, moderna vägar med hjälp av internet. Vem kunde tro för några år sedan att man kunde sälja frukt direkt till kund on line. Det har nu blivit verklighet. Facebook är numera genomsyrad av odlare som erbjuder och säljer både frukt och grönsaker över hela Italien. Det betyder att de slipper ett antal mellanhänder som kräver stora delar av kakan och lämnar smulorna åt odlarna. Inget nytt under solen. 

Ett bra försäljningsargument är att frukterna inte plockas från träden förrän odlarna mottagit beställningen och leveranserna sker måndagar och tisdagar. Sant eller ej men det tycks fungera.

Sicilien är ett älskat turistmål och har mycket att erbjuda besökare. På plats har man alltid kunnat njuta av gastronomiska specialiteter som bara kunnat upplevas där på den historiska ön. Apelsiner, mandariner och citroner vill ha sol för att mogna vilket det finns gott om. Nu kan alltså dessa smakfulla och vitaminrika frukter beställas från alla Italiens hörn och inom 3-4 dagar anländer de beställda citrusfrukterna till beställarens dörr. Kvaliteten är bra och priserna, ca 1,50 – 1,90 €/ kg beroende på kvantiteten, är oftast lägre än vad snabbköpen erbjuder sina kunder.

 

Det var snart gjort att sätta i oss våra 8 kg blodapelsiner. Vi kunde riktigt känna hur C vitaminerna sprudlande simmade med den röda fruktsaften ner genom svalget och spred sig i våra ”vintertrötta” kroppar. Ny beställning gjordes omgående. Väl smakat!

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *