Italy – Sommarhetta


The secret to living well and longer is: eat half, walk double, laugh triple, and love without measure.” ~Tibetan Proverb

 

 Lägenheten är mörk och mina ögon har inte vant sig än. Som tur är vet jag var möblerna står, eller borde stå, beroende på om vårt barnbarn nyligen varit på besök eller ej. Ett av hennes glädjeämnen är nämligen att möblera om. Visserligen i liten skala vilket vi är tacksamma för. Men är det dåligt med ljus kan fällorna visa sig där man minst anar det.

Snart vänjer sig ögonen, mörkret skingras och kan på sin höjd uppfattas som skumt. Det är varken natt eller kväll. Tvärtom. Det är full eftermiddag och solen gassar frenetiskt på en icke tolerant nivå: +34 grader som kan uppfattas som både +35, +36 eller mer. Inte alls ovanligt när både temperatur och luftfuktighet förenas på en hög nivå. Nyss uppstigen efter en obligatorisk siesta famlar jag mig suddigt fram i skumrasket. 

I Italien använder vi fönsterluckor för att stänga ute värmen och därmed naturligtvis även ljuset. De lätta, nordiska persiennerna i plast duger inte i Italien. Kompakta fönsterluckor eller blytunga draperier måste det vara. Här får önskan om naturligt dagsljus ge vika för det sunda förnuftet. Även om bostaden har både en eller flera luftkonditioneringar så är det den traditionella metoden som gäller, nämligen att med alla medel stänga solen ute.

Det får mig att minnas en av våra tidigaste kulturutbyten med italienare på besök i Sverige under sommartid. Beskrivningar om midnattssolens land hade nått besökarna i god tid men ingen kunde tro vad de sedan fick uppleva. 

Nätterna tyckte de var ljusa som dagar och ingen kunde sova. En oförglömlig upplevelse var därför att avbryta de misslyckade försöken till sömn och vid midnatt ta hela gruppen till Vilsta badplats för ett härligt nattdopp under ”ljus och klar himmel.” Väl hemma i Italien igen spreds ryktet att det svenska folket inte sover under sommartiden. Det är nämligen helt omöjligt!

 

Pixabay

Mötet med de svenska somrarnas flygande marodörer myggen var en annan chockartad upplevelse. Trots klart uttryckta varnande ord, vilka fullständigt ignorerades på typiskt italienskt manér, lämnades dörrar och fönster öppna under kvällen med hela batteriet av lampor tända och denna så tydliga och klara inbjudan hörsammades omedelbart av hundratals surrande och stickande mygg. Det blev ett snabbt byte från sommarhus i idyllisk lantlig miljö vid sjön Mälaren till hermetiskt tillslutna hotellrum i stadens centrum.

Årets höga temperatur i Italien tog oss på sängen trots att vi borde vara vana. Livsrytmen sjunker då hastigt och energikrävande aktiviteter skjuts på framtiden. Erfarenheten av karantänen har lärt hela Europas befolkning att allt kan stängas av och skjutas upp i sista stund till framtiden. I Italien är detta däremot ingen ny erfarenhet. Det har aldrig krävts någon karantän för denna livsfilosofi. 

Det tog inte lång stund för Giuliana och mig att bestämma oss. Snabbt packade vi två väskor: en med kläder och en med mat, satte oss i bilen med en luftkonditionering flåsande kalluft i våra svettiga ansikten, och så drog vi till Turano i all hast där vi nu på plats njuter av en temperaturskillnad på ca 5 grader. Här, omfamnade av oändliga djupa skogar och med Turanosjöns turkosfärgade vatten nedanför våra fötter, fyller vi glädjefullt lungorna till brädden. För nyfikenhetens skull gör vi ett tappert försök att räkna de många vilt flygande fjärilarna i  alla målarpalettens färger, även de ett bevis på den hälsosamma, klara luften.

Att fly civilisationen till vildmarken har dock både för och nackdelar i moderna tider. Wi-fi och ordentlig täckning för dator och telefon har inte nått dessa breddgrader utan här löser man kommunikationen på ett naturligt sätt. Man fyller lungorna till brädden med luft och sedan släpper man rösten fri att bära meddelandet över sjön, uppför bergssluttningarna och nedför dalarna. Med hjälp av den storslagna tystnaden som råder hörs en knappnåls fall på kilometers avstånd, så en vältränad röst kan nå mycket långt.

Men trots den något lägre temperaturen och hälsosamma luften, av vana trogen, så stängs fönsterluckorna även här under de soligaste timmarna på dagarna, så det gäller att en gång för alla minnas var möblerna står i huset.

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *