Italy- kryddstarkt Rieti 28/9 – 1/9 2019

Don’t cry because it’s over, smile because it happened” -Ludwig Jacobowski

 I veckan invigdes den kryddstarka internationella expon ” 9a FIERA MONDIALE CAMPIONARIA DEL PEPERONCINO” i Rieti. 

 

Huvudämnet under den fem dagar långa marknaden är alltså Peperoncino – cayennepepparn, vilken inte bara är röd utan även grön, gul och orange i varierande former och storlekar. 

 

Det visar en välgjord utställning där 500 olika typer av Peperoncino från hela världen presenteras.

 

Två musikkårer fyllde den soliga och varma invigningskvällen med taktfast musik och stadens centrala torg och gator är under fem dagar beklädda med vita marknadsstånd som reflekteras i affärernas många skyltfönster.

 

 Luften fylls inte bara av människors glada sorl och musikens pigga toner utan också av varierande pikanta dofter som vittnar om närvaron av flera italienska regioner och länder, där den mångfärgade rödpepparn tillhör den vardagliga gastronomin, vilka är väl representerade i de olika marknadsstånden.  

Av en slump ”råkade” ett glas hantverksmässigt gjord öl, kryddad med Peperoncino, hamna i min hand. Därifrån till munnen var avståndet förkortat på nolltid. Iskall, uppfriskande, pikant…och eggande god. 

 

Under den officiella invigningen anlände inbjudna gäster som lotsades runt i området för att få en aning om vad marknaden hade att erbjuda. Bl.a skred Ghanas kvinnliga ambassadör fram som en drottning genom det stora folkhavet av nyfikna åskådare. Som denna bild visar besökte hon även konstutställningen där mitt bidrag skymtar bakom hennes färggranna gestalt. Konstnären Gianni Turina, vice ordförande i kommittén för expon, ansvarar också för den välorganiserade konstutställningen med 39 deltagande konstnärer.

 

”Sinfonia del gusto” Blandteknik, 60×50 cm. R.Ekström

 

Peperoncino gestaltas även i mänsklig skepnad som visar hur dekorativ den färgglada pepparn kan vara.

 

Det händer mycket runt om i stadskärnan under de fem koncentrerade dagarna, inte bara försäljning av alla typer av produkter utan även mängder av uppvisningar och aktiviteter av olika slag: ett speciellt område för barn med kreativa lekar; foto och konstutställningar; uppvisning av judo och andra sporter; showcooking med provsmakning; didaktiskt laboratorium; konferenser, konserter, underhållning och mycket annat.  

Flera ambassader är representerade bland marknadsstånden.

  

Giuliana och  jag ansvarar för en svensk närvaro med fotoutställningen ” en resa genom Sverige” där alla län kortfattat beskrivs på italienska, illustrerat med fotografier och frimärken tillhörande respektive län. Dessutom exponeras en välgjord redogörelse om Eskilstunas och Rietis långa, kulturella samarbete genom åren sedan 1987.

 

 Även i år, liksom tidigare år är det mycket folk som besöker expon under helgen. Man beräknar ca 150.000 besökare under de fem dagar arrangemanget pågår. 

Ock som vanligt har allt gott även ett slut. Under söndagskvällens sena timmar kommer de välfyllda marknadsstånden att tömmas på färgglada och väldoftande produkter, varje utställare åker hem till sitt, stadens torg och gator förlorar expons intressanta dragningskraft. 

Allt återgår till det normala men i människors sinnen lever den pikanta Peperoncinon vidare med sina glada färger och raffinerade smak. Tills nästa år igen.

2019 Copyright Roland Ekstrom

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *