Italy- en upptäcksfärd på Sicilien

 ”In every walk with nature one receives far more than he seeks” – John Muir

Vi vaknar till vår första sicilianska morgon med vetskapen om att dagen kommer att bli varm, trots att det fortfarande är maj månad. Men vi är ju på Sicilien och då förväntar vi oss sol och värme.

Middagsbuffén kvällen innan var riklig, liksom dagens frukost. Mätta och välmående bestämmer vi oss för det resmål Giuliana har föreslagit, barockstaden Noto. Staden är en nyhet för mig men Giuliana garanterar att den är väl värd ett besök. Vi hoppas därefter kunna fortsätta till Agrigento för att komplettera vår första utflyktsdag på Sicilien till fulländning.

 

Noto är en kommun i provinsen Siracusa med 26.000 invånare och är till ytan Siciliens största kommun. Det visar sig även att det är en populär turistort vilket bidrager till ortens goda ekonomi. Staden tillhör UNESCOs världsarvslista sedan 2002.

Vi väljer även idag autostradan söderut, vilken visar sig vara förträfflig till en viss punkt, där den plötsligt upphör, för att därefter endast vara förberedd men inte avslutad. Vår förhoppning att bekvämt även hinna med Agrigento under vår dagstur visar sig därför orealistisk. Arbetet med autostradan har av olika skäl avstannat strax efter Noto och därefter är man utlämnad till de slingrande småvägarna vilket skulle sluka alltför mycket av vår ”dyrbara” tid. Vi har bara tre dagar på oss för vårt korta, sicilianska besök.

 

Ganska snart under resan visar vägskyltar att Siracusa vilar någonstans i morgondiset utmed kusten på vår vänstra sida, vilket är vårt mål nästföljande dag. Det kommer att bli ett kärt återseende efter många år.

Strax passerar vi kuststaden Avola och våra tankar går till det uppskattade sicilianska vinet ”Nero d`Avola” detta kraftfulla rödvin som fått namnet efter staden. Samma vin vi njöt av föregående kväll under middagen på hotellet. Stadens territorium är dekorerat av apelsinträd medan vinrankorna, icke synliga under bilfärden, har sina utrymmen i de närliggande bergen där temperaturen motsvarar druvornas behov.

 

Vårt första intryck av Noto är att det är en sömndrucken liten stad, ca 10 km från kusten och på 150 meters höjd över havet. Kommunens vidsträckta territorium visar sig nämligen erbjuda både berg och kustlandskap. Vi välkomnas av den imponerande stadsporten Porta Reale och stadens bekväma parkeringsutrymmen. 

 

När vi väl lämnar bilen och promenerar in till centrum möts vi av en fascinerande stadskärna i klassisk barockstil, ovanligt livfull trots att det är en vanlig måndag i maj månad.

 

Det visar sig att Noto har varit invaderad av turister under helgen när stadens centrala gata dekorerades enligt gammal tradition med fantasifulla, välgjorda blomstermotiv för att hälsa våren välkommen. En 40 årig tradition som alltid arrangeras den tredje söndagen i maj. På gatorna vajar italienska och amerikanska flaggor om vartannat som ett vänskapstecken på italienarnas historia i USA.

 

Vi slår oss ner på trapporna till Palazzo Ducezio för att hämta andan efter den första kontakten med stadens centrala skönhet. 

Till vänster om oss, under de många sammanlänkade trädens grönska, erbjuder flera uteserveringar den populära sicilianska graniten vilken visar sig vara näst intill lika krämig som glass fast den är tillverkad av is. Uppfriskande och läskande, med mängder av olika smaker. Supergott! Enligt vad vi får veta tillhör graniten sicilianarnas traditionella frukost, tillsammans med cornetto, en typ av wienerbröd. Mumsigt värre! Och så förstås espresso!

Stadsvandringen i Noto tillhör en av de finaste vi gjort. Barockpalatsen ger känslan av väggdekorationer utmed gatorna, som att promenera på en stor teaterscen. Vackert, harmoniskt och smakfullt. Vi njuter av varje steg vi tar.

  

Trots att vi tvingats lägga besöket i Agrigento åt sidan är vi nöjda för vi har funnit denna juvel vilken har förgyllt dagen med barockens absoluta fägring. 

Vi kan därför glatt återvända till hotellet, kanske njuta av poolen före en helt säkert smakfull middag som avslutning på dagen. Efter middagen har vi möjlighet att beundra den mörka konturen av vulkanen Etna på andra sidan Cataniabukten. Det får oss att minnas vårt besök i Sorrento då vi inte kunde se oss mätta på den unika Neapelbukten med vulkanen Vesuvio i bakgrunden. Italien är verkligen extremt vackert.

Fortsättning av resan följer.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *