Italy traveling – att resa

 One of the great joys of traveling through Italy is discovering firsthand that it is, indeed, a dream destination.” – Debra Levinson

Att resa är ett stort globalt intresse. Folk förflyttar sig från kontinent till kontinent och samlar intryck från olika världsdelar. Allt fotograferas för att kunna plockas fram när minnena tränger på och behöver förtydligas.

Svenskarna är flitiga resenärer och väljer gärna Italien som resmål. 

Rome

Italien tillhör ett av favoritländerna för en stor, internationell publik och Rom är ett folkkärt resmål året om. År 2017 anlände 14.694.364 resenärer till Rom, en höjning med 3,04% sedan 2016.

Andra resmål som har ökat stort under de senaste 7 åren är framförallt Matera med 176%, vilket säkert kommer att öka ytterligare år 2019 då staden är utvald till Europas kulturstad. 

Napoli, view from Vesuvio

Kampanjen har också ökat stort, framförallt Neapel med 91% sedan 2010. Men detta berör också hela Kampanjen med populära resmål som Sorrento, Capri, Amalfikusten och Pompeji. Detta har tyvärr också medfört att samtliga priser stigit betydligt p g a stor efterfrågan. Detta gäller hotellen, restaurangerna, transporterna, barerna, t o m souvenirbutikerna. Inte blir det bättre av att den svenska kronan har förlorat så mycket i värde under 2018.

 

Sorrento

Vi ligger just nu i startgroparna för en gruppresa till Sorrento, 11-17 september. En välkommen återkomst till ett mycket trivsamt och oerhört vackert men, under sommaren, ack så kaotiskt territorium. Detta gäller i första hand de övertrafikerade, trånga gatorna och promenadstråken.

Vårt 4* hotell, med det nordiska namnet Cristina, erbjuder en fantastisk utsikt från utomhuspoolen på terassen över hela Neapelbukten, med både Vesuvio, Neapel och Capri i blickfånget. Vad mer kan man begära, speciellt vid exklusiva solnedgångar och soluppgångar. ”O sole mio” klingar naturligt ljuvligt över hustaken i citronstadens syditalienska atmosfär.

Vesuvio

Årets Vesuviobesök blir nog mer uppskattat än förra året då skogsbränder hade förstört stor del av vulkanens grönska. Årets varierande väder har inte tillåtit denna förstörelse. Vesuvio är historisk och en intressant promenad upp till dess krater förbereder besöket i Pompeji, vilket ökar förståelsen för händelsen år 79 då den romerska staden dränktes under Vesuvios lava.

Men innan Pompeji ska vi hinna med en välsmakande vinprovning med mumsigt tilltugg. Man kan inte göra Pompeji på tom mage.

The church of S. Michele Arcangelo, Anacapri

Naturligtvis väntar Capri på vårt besök.Villa S. Michele kommer att avnjutas med en privat guidning av den populära intendenten Kristina Kappelin. Muntes älskade Anacapri är ett måste för svenska resenärer. 

Amalfikusten är ett annat populärt resmål av flera skäl men kanske mest för den sagolika utsikten. Resan går utmed smala serpentinvägar och risken är att en del resenärer missar utsikten och istället föredrar att stirra stint på bussgolvet. Synd, för det är verkligen en upplevelse att låta ögonen smeka den fagra kustremsan. 

Sorrento

Vi återvänder med stor entusiasm till Sorrento, vilken vi också har besökt vid flertal tillfällen, även under lågsäsong. Den lilla staden sprudlar av liv och dess atmosfär är napolitansk på sitt personliga sätt. Naturligtvis är det närheten till Neapel som skapar denna intimitet, men Sorrento har ändock en egen, stark identitet. 

Citronerna i sin stora, gula skepnad påminner om den sol som nästan alltid är närvarande. Solen förmedlar ljus och skapar glädje vilket smittar av sig även på turisterna. 

Och ett glas limoncello, tillverkad direkt på plats av dessa aromatiska citroner  fyller smaknerverna med solens smak. 

Tasso restaurante, Sorrento

Jag har inte glömt maten. Den napolitanska närheten återspeglar sig i de smakfulla och aptitretande maträtterna, oavsett om de äts i hotellets trivsamma restaurang eller stadens många restauranger eller pizzerior. Matlagning tillhör en av de napolitanska konstarterna och ska avnjutas i enlighet med detta. 

Kanske vi hörs igen när vår resa är avslutad och minnena tränger på för att göra sig hörda.

Arrivederci!

I love places that have an incredible history. I love the Italian way of life. I love the food. I love the people. I love the attitudes of Italians.” – Elton John

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *