Italy- då, nu, sen

”It is well known that a vital ingredient of success is not knowing that what you’re attempting can’t be done.” -T. Pratchett

Tiden går men erbjuder inget nytt under stjärnorna.

Då, 2018, vann den nya politiska ”rörelsen 5 stjärnor” det italienska valet med 32% röster. En sensation! Nu skulle det minsann bli ändring i den italienska politiken och samhälle. ”Ut med alla korrumperade och odugliga politiker och deras malätna gamla partier ur parlamentet! Vi ska rädda Italien”!

Nu, 2022, fick de 15 %. 

Nu, 2022, vann Giorgia Meloni och hennes parti ” Fratelli d’Italia” med 26% röster och blev Italiens största parti. ”Nu ska det äntligen bli ordning och reda i den italienska politiken och samhället”.

Då, 2018, röstade 4% på Melloni.

Skillnaderna mellan dessa två partier är slående:

”De 5 stjärniga”, vars grundare är komikern Beppe Grillo, driver en av högersidan ansedd ”extrem” vänsterpolitik. Deras ”flaggskepp” var och är fortfarande  medborgarlön, starkt kritiserat av det moderata Italien;

Melonis egen skapelse ”Fratelli d’Italia”, som av vänstersidan anses ha sina rötter i fascismen, säger sig vilja driva en ”ansvarsfull, moderat politik med ärlighet, duglighet och kunnande i högsätet”. Annullering av den, enligt dom, ”destruktiva” medborgarlönen finns på topp i deras program.

Efter 40 års erfarenhet av att leva i detta krångliga, mångfasetterade italienska samhälle har jag förstått varför en växande stor del av den italienska befolkningen inte bryr sig, rycker på axlarna och går vidare, som om inget har hänt. Finns det inga tilltalande politiska alternativ att rösta på gör man sig inte besväret att gå till valurnorna.


akryl på duk, detalj. R.Ekström

Vid valet 2022 röstade nämligen endast 64% av Italiens röstberättigade, ca 10% färre än 2018, medan hela 36% (!) avstod från att rösta. Därmed skulle man ironiskt nog kunna säga att ” röstskolkarna” är Italiens största ”parti”. 

Tar man sig dessutom en närmare titt på siffrorna upptäcker man att Melonis ” jordskredsseger” endast är 26% av de röstande 64%. En annan information avslöjar också att hälften av de 26% kom från de allierade partierna inom högerblocket. 

En känd journalist sade i en intervju för en tid sedan att varje land har de politiker de förtjänar.

 

akryl på duk, detalj. R.Ekström

Sedan många år är Italien delat i två block. Högerblocket kallar gärna sina motståndare för kommunister medan vänstern å andra sidan inte är sena med att anklaga motståndarna för att vara fascister. Faktum är att PD ( Demokratiska partiet som fick nöja sig med 19,5% ) lade stor tyngd på det aggressiva budskapet att rösta på PD för att stoppa fascismens återkomst. 

Det får mig att minnas när Berlusconi hade sin glansperiod under 1990talet då hans livsgärning var att förhindra kommunisternas inflytande i parlamentet. 

Som sagt, inget nytt under stjärnorna. 

  

Tusch på papper, detalj. R.Ekström

Liksom ” rörelsen de 5 stjärniga” 2018 var tvungna att skapa allianser för att få majoritet för att regera måste Meloni göra detsamma, nu med högerpartierna Lega ( Salvini) och Forza Italia (Berlusconi). Men genom åren har det visat sig att dessa allianser har mycket svårt att överleva. Inre strider och motsättningar trasar snart nog sönder de förhoppningsfulla förutsättningarna till samarbete, både vad gäller vänster som höger. 

Och återigen gör expertrösterna sig hörda, denna gång från det förlorade vänsterblocket, att den kommande högeralliansen inte kommer att överleva särskilt länge. 

Det återstår alltså än en gång att se vad som kommer att hända sen.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *