Italy – Kreativitet

“There is no mistakes in life, only lessons. There is no such thing as a negative experience, only opportunities to grow, learn and advance along the road of self-mastery.” -Robin Sharma

Ordet kreativitet definieras enligt Nationalencyklopedin som ”förmåga till nyskapande, till frigörelse från etablerade perspektiv”. Kreativitet handlar om att skapa något nytt.

”Oväntad upplevelse”, akryl på duk, 60×50 cm. R. Ekström

Hur ofta händer det inte att någon säger” det är något av Picasso, Dali eller Van Gogh i ditt måleri”. Människan har behov av identifikation, igenkännande. Allt vi bedömer mäts i jämförelse med något redan existerande.  

Därför dröjer det alltid innan nya idéer blir accepterade av allmänheten. Nyskaparna, de kreativa, inom konsten blev hånade när de först presenterade sina nyheter. Likaså inom musiken. När jazzen började nå en större publik förfasade sig moralisterna och kallade den musiken en samhällsfara som skulle förstöra ungdomen. Än värre var det när rock’n’roll slog igenom. ”Omoraliskt! Dekadens”!

”Blues”, akryl på duk, 70×50 cm. R. Ekström 

Men idag kan man kanske fråga sig hur mycket nyskapande egentligen sker i dessa tider? Kan det vara så att allt redan har skapats under historiens gång och det som görs idag endast är kopior eller variationer av tidigare skapelser? 

Var Picasso en nyskapare eller kopierade han bara den traditionella afrikanska konsten och utförde dessa verk i ny form? Bluesmusiken vet vi har sitt ursprung från Afrika men hur mycket av de moderna danserna har inte hämtat inspiration från de traditionella afrikanska stammarnas danser osv.

En italiensk konstnär sade en gång att han har slutat måla för att allt redan är skapat. Det går alltså inte att göra något nytt, enligt honom. Här tycker jag att han har missat en viktig poäng. Om man i sitt skapande låter bli att snegla på vad andra gör eller har gjort och endast lyssnar till sin inre röst, den inspiration som kommer från ”hjärtat”, så anser jag att det är både nyskapande och personligt. Det kommer från mitt inre och är därför färgat av min identitet. Ingen människa är i grunden kopia av någon annan. Alla är vi personligheter!

Tuschteckning. R. Ekström 

Einstein lär ska ha sagt att ” den som aldrig gjort ett misstag har aldrig prövat något nytt.” Att våga göra misstag är nödvändigt för att lära sig något nytt.

”Jägare”, akryl på duk, 70×50 cm. R. Ekström 

En av de svåraste stegen i den konstnärliga utvecklingen är nog däremot att ”ta död på sina älsklingar”. Det är lätt gjort att finna ett manér i sitt skapande och fortsätta repetera det som alltid har fungerat. Att plötsligt våga gå steget längre och ”omskapa” ett redan välgjort konstverk kräver sitt mod. Man kan ju misslyckas. Men känslan av befrielse och tillfredställelse som infinner sig när man inte gett upp och till slut uppnår det resultat man önskat är värt besväret. Och plötsligt har man gått ett steg längre i sin konstnärliga utveckling. 

Man måste alltså leva i ett gott samförstånd med möjligheten att göra misstag. På villkor naturligtvis att man lär sig något nytt av erfarenheten.

Ovanstående målningar kommer att ingå i min utställning på Kvarnen i Torshälla 2-3-4 December 2022. Giuliana och jag kommer att vara på plats och hoppas få träffa alla härliga människor vi lärt känna under åren.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *