Italy – Pilgrimsvandring

Looking at beauty in the world, is the first step of purifying the mind” -Amit Ray

Roccasinibalda

Att sätta ner fötterna på historisk mark ger mig en känsla av förpliktelser. Det är inte bara en promenad som vilken som helst utan snarare en respektfull beröring av förflutna värden och tankar som är begravda i den mark jag går på, vilken kan liknas med en ovärderlig orientalisk matta handvävd av en mästare för århundraden sedan och där, i den ypperligt vävda mattan, finns invävt människoöden, känslor, tankar, erfarenheter, kunskaper.

När jag höjer blicken ser jag ovanför mitt huvud slottet Cesarini, nästan tusen år gammalt, nyrestaurerat, majestätiskt vilande på den massiva klippa som tillåter den imponerade byggnaden att synas på mils avstånd. 

Nedanför den ståtliga slottsmuren grupperar sig boningshus, flera nyligen renoverade, skapande en solidarisk krans runt slottets respektingivande grund. Mellan husen öppnar sig hissnande vyer med utsikter över oändliga, djupa dalar och närliggande mångfasetterade berg.  

Giuliana och jag befinner oss i Roccasinibalda, på kort avstånd från Turanosjön, i Rietiprovinsen. Den lilla ortens smala gator leder oss fram i lugn takt medan tystnaden gör sig närvarande på ett nästan spektakulärt sätt. De ojämna kullerstenarna som dekorerar marken under våra fötter påverkar på sätt och vis rytmen i vår gång och kräver en del av vår uppmärksamhet. Men det är vi tacksamma för. Det gör promenaden än mer verklig. 

Vår närvaro här får mig att tänka på pilgrimer. Pilgrimsvandring är inte längre bara en religiös ritual utan även en uppskattad form av organiserad vandring, även om de är knutna till vandring i någon helig människas fotspår. 

Foto: Pixabay

”Sankt Benedictus vandring” ( camino di san Benedetto) är en 30 mil lång vandring uppdelad på 16 dagsetapper med start i Benedictus födelsestad Norcia, Umbrien, med slutmål i Benedectinerklostret i Montecassino, Lazio, det historiska abottklostret som totalförstördes under andra världskriget och sedan byggdes upp igen exakt som det en gång var.

Med dagsvandringar på 19 km i snitt under 4-6 timmar tar man sig i lugn takt fram på stigar, grusvägar och mindre trafikerade leder genom ett rikt varierande landskap, via byar och städer passerande slott, sjöar och floder. Ett collage av det vackraste och mest suggestiva miljöer Italien har att erbjuda.

Orterna erbjuder övernattning i form av B&B, Agriturism, hotell eller om så önskas, klosterboende.     Leonessa, Rieti-Valle Santa, Turanosjön, Subiaco och Montecassino är några av delmålen som vi har bekantat oss med under åren tillsammans med entusiastiska svenska resenärer.

 

 Roccasinibalda tillhör ett av dessa sexton delmål och har på så sätt etablerat en uppskattad turistström i mindre format till den annars så isolerade orten utanför de berömda turiststråken. 

Giuliana och jag stöter ofta på pilgrimer under våra promenader vid Turanosjön där vi har vårt sommarställe. Ibland är de ensamma, ibland i par, ofta i små grupper och åldrarna varierar. 

Nyfikna som vi är slår vi oss gärna i slang med dem. Många kommer från norra Italien och de delar gärna med sig av sina erfarenheter. De flesta tycks välja att gå hela leden medan några nöjer sig med en kortare distans med färre delmål. Andra väljer att stanna någon dag längre på en ort de vill bekanta sig mer med. 

Gemensamt är att dessa ”pilgrimer” älskar skönheten, tystnaden och det mångfald naturen har att erbjuda. De personliga och intima upplevelserna av historiska platser och monument fortsätter att leva inom dem när de en gång återvänder till Milano, Torino, Florens, Neapel eller Palermo etc. 

När vi lämnar Roccasinibalda bakom oss har synintrycken naglat sig fast på våra näthinnor. Vi känner oss glatt upplyfta och fantiserar om att en dag kanske genomföra vandringen, helt eller delvis, men jag tror det endast stannar vid en positiv tanke. Men man ska nog aldrig säga aldrig!

Fullständig information om ” cammino di S. Benedetto” finns på hemsidan: www.camminodibenedetto.it

Informationen är på italienska men en guidebok med fullständig info på engelska kan beställas på deras hemsidan.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *