Italy- Jul, Natale, Christmas

 “Some humans would do anything to see if it was possible to do it. If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying ‘End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH’, the paint wouldn’t even have time to dry” – T. Pratchett

Innan de ymniga svenska julbordens kulinariska rikedomar stjäl all er uppmärksamhet och gör er lata och loja vill jag erbjuda dessa fantastiska nyheter att begrunda med stort intresse.

Lagom till jul har en liten norditaliensk kommun med 1.324 invånare blivit uppmärksammad efter att ha infört ett antal kontroversiella förbud som har väckt stor förundran hos allmänheten. Förbuden, som har publicerats på kommunens Facebooksida, har fått många människor att reagera.  

Det gäller bl.a förbud mot att i kommunens skola använda sig av juldekorationer då det kan skapa konflikter med andra religioner och ateister. Förbudet gäller julgranar, girlanger, julkrubbor, jultomtar hängandes i fönstren, snögubbar ( även konstgjorda) och julbelysning. Kommunens beslut om förbud mot juldekoration i skolan kom till skott efter att Europakommissionen i dokumentet Union of Equality hade fastställt att “festligheter inte borde hänvisa till religiös konnotation”.

Utöver detta gäller förbud att ta sig till skolan med renar (!) även om de har munkorg och koppel. 

Men det som kanske väcker mest förundran gäller förbud mot sexuella relationer mellan vaccinerade och NO vax då man i kommunen är oroliga för att det kan leda till ökad smittspridning. Ansvariga bestraffas med att böta 554,50€ samt åtal för att orsaka smittspridning.

Kommunen ifråga heter Bugliano, i Pisa provinsen. 

 

Men för att lugna alla Italien vänner måste jag avslöja att denna kommun inte existerar i verkligheten utan endast på sociala medier. 

Kommunens sida på Facebook, som har 200.000 följare, är verkligen uppfriskande att läsa ( tyvärr endast på italienska). Syftet med Buglianos ankomst på nätet för ca tre år sedan är att med satirens hjälp driva med politiken och dess protagonister. Läser man de olika inläggen på sidan borde det stå mycket klart att det är fake men trots detta är det många som är övertygade om att det är på riktigt; 

” Vi måste alltså eliminera julen för att inte störa andra religioner. Ursäkta men kan man säga ”Jul” eller förolämpar det någon…far åt…och undvik att skapa folksamlingar” skriver en läsare.

” Jag hoppas det är ett skämt” skriver en annan.

”Otroligt, försök sedan att besöka andra länder, åtminstone de utanför EU , och inte respektera deras regler och vanor…idiotiskt…” tycker en ilsken läsare. 

I ett inlägg angående kommunens vaccinkampanj publicerar man antalet vaccinerade invånare 1275 samt icke vaccinerade 49 ( i rött) som följs av ett meddelande (i fet stil) till de icke vaccinerade:

Vi vet vilka ni är, vi vet var ni bor, förr eller senare kommer vi till er.

Detta har retat en läsare som hotfullt skriver: ” Kanske kommer vi först till er”.

Enligt kommunens presentation av Bugliano är den huvudsakliga sysselsättningen rabarberodling. Invånarna förflyttar sig med trehjulingen Ape och för att bli ny invånare måste man fylla i ett formulär där man förklarar sig inte lida av glutenintolerans och är lämplig att köra fordonsmodell Piaggio Ape 50. 

Angående trafiken i staden diskriminerar man ingen. “Medan elbilar tillhör snobbiga Milano är traktorer hjärtligt välkomna hos oss” förklarar stolt borgmästare Fabio Buggiani.

 

Akryl: R. Ekström 

Fenomenet med fake news tycks överskrida alla tänkbara gränser världen över.  I USA har det visat sig finnas en rörelse som heter ” Birds Aren’t Real” vilken kom till liv 2017 med satiriskt syfte att göra parodi på desinformation men som togs på fullt allvar med konspirationsteorier under flera år. Deras budskap är att fåglar inte existerar. De är istället väl kopierade drönare utplacerade av Amerikas regering för att spionera på landets befolkning. Under åren har de fått så många följare att New Tork Times nyligen gjorde en intervju med skaparen av rörelsen, Peter McIndoe som bekräftade att det handlar om satir, orolig för att man skulle tro det var fråga om en verklig komplott. 

Fattas bara att någon nu när julen står för dörren publicerar en fake news att tomten är död. Vilket drama! Efter erfarenheterna med Trump så kan man ju vänta sig vad som helst. 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *