Italy – Mänsklig utveckling

Akryl: R. Ekström

  They say a little knowledge is a dangerous thing, but it’s not one half so bad as a lot of ignorance ” -T. Pratchett

I mitt sökandet efter intressant information på nätet sprang jag på några för mig ” bisarra ” nyheter som kanske roar fler än mig själv och därför gärna delar med mig av.

Följande hämtade jag från en nyligen gjord census i Italien. De räknar nämligen inte bara befolkningsmängden utan gräver grundligt efter invånarnas tyckande och tänkande för att ge en aktuell bild av dagens Italienare. 

 

Foto: Pixabay

Denna rapport, som även fått stor uppmärksamhet i massmedia, berättar ”alarmerande” att irrationaliteten hos befolkningen har infiltrerat den sociala samhällsstrukturen. 

Det framgår nämligen att 5,9% av Italiens befolkning, ca 3 miljoner, är övertygade om att Covid inte existerar medan 5,8% tror helt bestämt att jorden är platt (!). 10% anser att människan aldrig har satt sin fot på månen och 19,9% misstänker att 5G är ett sofistikerat instrument för att kontrollera människor. 

 

”Vid sidan av en stor majoritet av rationellt tänkande i det italienska samhället existerar en våg av irrationalitet” berättar rapporten. ”Irrationalitet har infiltrerat det sociale nätet, både vad gäller det individuella ifrågasättandet liksom hos de grupper som har protesterat under det senaste året genom att invadera torg och gator och fått extremt utrymme i massmedia”. 

 

Tusch: R. Ekström

I ett simpelt försök att ”avdramatisera”den negativa bild rapporten i sig ger  föreslår jag en jämförelse med samhället under medeltiden och dåtidens syn på vår moder jord, dess förhållande till solen samt även de då oförklarliga pestepidemier som härjade i Europa. För att inte tala om den då otänkbara tanken att någon överhuvudtaget skulle kunna promenera på månen eller uppfinna något så ”abstrakt” som internet. Då måste man nog säga att det trots allt har skett en rejäl utveckling av människans medvetande fram till idag, om än inte hos alla. 

 

Fortsätter vi att använda oss av ett liknande positiv synsätt gällande den aktuella situationen tydliggör rapportens siffror att om 5,9% av den italienska befolkningen anser att Covid inte existerar så bekräftar den samtidigt att 94,1% är övertygade om motsatsen. Detsamma gäller även frågan om jordens rundhet, människans besök på månen liksom 5 G. Vid första anblicken kan nyheterna alltså te sig extremt negativa men vänder man på tankegången så blir resultatet plötsligt acceptabelt. Ett mynt har ju som sagt två sidor och vi väljer själva vilken sida vi föredrar att beskåda. 

 

I januari 2022 avslutar Italiens president Sergio Mattarella sitt sju år långa mandat och avgår i en ålder av 80 år. Italiens president är landets statschef och kan enligt grundlagen inte omväljas. Det betyder att en ny president måste väljas vilket åligger parlamentet samt representanter för respektive region att rösta fram.

En överraskande nyhet som den senaste tiden invaderar nyhetsflödet är att Tv mogulen och f d premiärministern samt grundaren av det politiska partiet Forza Italia, Silvio Berlusconi, 85 år,”kandiderar” till presidentposten. Enligt tidningsuppgifter lär han ha lovat sin mamma innan hon gick bort att han en dag ska bli Italiens president. Det återstår att se om han kan införliva detta löfte men ingenting tycks omöjligt för Silvio. 

 

Foto: Pixabay

Till sist en tragikomisk händelse som har visat sig vara otrolig men sann. En man i 50 års åldern i en norditaliensk stad besökte ett vaccincenter för att bli vaccinerad. Men när sköterskan med sprutan i högsta hugg skulle ta sig an uppgiften tyckte hon det var något mycket underligt med mannens överarm. Hon blev misstänksam och bad därför att få se hela armen och då uppdagades det att överarmen var överdraget med ett lager av silikon som vid en hastig blick var snarlik mannens hud. Det visade sig mycket riktigt vara ett försök att tyckas få injektionen utan att egentligen bli vaccinerad. Mannen, som är tandläkare och övertygad NO-vax anhängare, behövde green pass certifikatet för att få tillstånd att praktisera sitt arbeta. Det krävs nämligen numera att hälsovårdspersonal är fullt vaccinerade för att utöva sitt yrke. Mannen är nu polisanmäld och kommer att dömas för brottet som anses som grovt. 

Under åren har jag lärt mig att italienarna är ett mycket kreativt och fantasirikt folk men denna tandläkare tillhör nog inte den första kategorin. På sin höjd de fantasirikas brokiga skara. 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *