Italy – Livslust!

Locorotondo

“In the end, it’s not the years in your life that count. It’s the life in your years”.

-Abraham Lincoln

 

Turano, Lazio

Nu när våren gör sitt definitiva intåg och ger prov på vem som bestämmer över sol, vind och växtlighet ger den även oss människor en vink om var skåpet ska stå. Detta resulterar omedelbart i ökad livslust. 

Samma effekt som våren har för växtriket har den även för oss människor. Det känns som efter ett gott glas porlande champagne, fast bättre. Ett sprudlande sinnelag sprider sig genom kroppens ådror, ökar hjärtats närvaro och sinnets längtan efter upplevelser. 

Aldrig tidigare har väl så många människor längtat efter att utsättas för den sedan barnsben så ”hatade” sprutans stick i armen som detta år. För många är det lika skräckinjagande som ett tandläkarbesök. De inslag man ser i Tv nyheterna visar att både stora, starka män och kvinnor vänder bort sina ansikten inför den inbillade smärtan som förväntas infinna sig när sköterskan siktar med sprutan. Personligen är jag högst ovan med sprutor överhuvudtaget och när det väl var dags för mina två Pizerdoser tvivlade jag faktiskt på att sköterskan verkligen gjort sitt jobb till fullo: en myggas stick är mer framträdande än sprutans superfina nålstick.

 

Siracusa, Sicilien 

I samband med ökningen av antal vaccinerade medborgare sprider myndigheterna försiktigt nyheter om större frihet och färre restriktioner. Massmedia hjälper till att öka förväntningarna: när vi är vaccinerade får vi umgås och börja kramas igen. Framförallt med våra barnbarn. Om det är något italienarna lider av är just det att inte få kramas och pussas. Men framförallt att få umgås, utan krav på avstånd.

 

Matera, Basilicata

Detta innebär att vi även får resa. Turistnäringen har legat paralyserad i påtvingat ide det senaste året men nu har hoppets ljusa stjärna börjat lysa och de italienska hotellen och restaurangerna, som lyckats överleva, slår nu upp sina portar med inbjudande erbjudanden och ressugna turister svarar med att tacksamt boka vad som erbjuds. Hotell och restaurangnäringen tillhör dem som har förlorat mest på pandemin. Förhoppningen är att de äntligen får luft under vingarna igen. Italien är ett turistparadis och förtjänar att bli älskat av all världens turister.

 

Gatteo a mare, Emilia- Romagna

Giuliana och jag ser an på utvecklingen med en något dämpad entusiasm. Frågan är om det kommer att hålla eller om det blir som förra året då sommarens frihet drastiskt avbröts när hösten gjorde sitt intåg. Det är sant, då fanns inget vaccin. Den italienska regeringens mål är att 75-80% ska vara vaccinerade i september men då är sommaren i princip över. Det krävs en viss optimism inför övertygelsen om att det ska lyckas denna gång.

 

Venedig, Veneto

Under vinterns mörka årstid var det lätt att drömma sig bort till platser vi besökt under åren: Venedig, Capri, Sorrento, Florens, Neapel, Gardasjön, Rom… 

 

Villa d`Este, Tivoli, Lazio

Men ofta har mindre kända platser erbjudit de största upplevelserna: Sabina i Rieti, Villa d`Este i Tivoli, Montepulciano i Toscana, Polignano al Mare i Apulien och Matera i Basilicata mfl. 

 

Polignano a Mare, Apulien

Våra planer är att använda stor del av sommaren till att fortsätta utforska ”Italiens sköna land”. De upplevelserna kommer säkert att inspirera till att förgylla tillvaron med nya, intressanta minnen och berättelser. 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *