Italy – Ett steg i taget.

”the wise man”. Detail. R. Ekström

  “The simple things are also the most extraordinary things, and only the wise can see them.” – Paulo Coelho

 

“Attention”. R. Ekström

Med färskt minne av den långa, påtvingade karantänen som vi fick utstå under våren och försommaren skruvas nu nervositeten åter upp i det italienska samhället. Statistiken över smittade människor stiger i takt med att testerna har ökat. Experterna förklarar allvarligt att trenden absolut måste vända, annars…”

 

Från och med lördagen den 3 oktober måste alla vi invånare i Romregionen Lazio bära mask även utomhus. Underlåtenhet kan leda upp till 400€ i böter. Beslutet är ännu inte nationellt men gäller i flera regioner, bl.a Lazio, Sicilien och Kampanien.

 

Sommarens levnadsglada återupplevelse av frihet efterlämnar nu en bitter eftersmak. Kanske har det kostat mer än det smakat och man befarar nu ytterligare restriktioner. 

Några skolor har fått stänga på grund av smitta efter skolstarten. Lärare och föräldrar är frustrerade. Det är svårt att få arbetsro i kaotiska situationer som dessa. Tyvärr bidrager det massmediala utbudet till att höja oron och de alarmerande rapporterna avlöser varandra. 

Visserligen tillhör jag själv riskgrupperna men oroar mig inte speciellt mycket med tanke på att jag på ålderns höst kan styra mitt liv som jag vill. Däremot tänker jag på de yngre generationerna som i detta kaos kan ha svårt att fokusera på en positiv framtidsbild.

Detta inspirerade mig till denna dialog mellan en orolig ung man och hans kloke farfar.   

”Jag är faktiskt riktigt orolig. Rent av rädd!” 

Den unge mannen lägger datorn åt sidan och vänder sitt spända ansikte mot sin farfar, orörlig i den bekväma fåtöljen tillhörande honom, väl placerad vid sidan av fönstret med en unik utsikt över den välväxta, prunkande parken, beundrad av många. 

 

“The wise man.” R. Ekström

Den äldre mannen har ett gott anseende som en mycket klok man. Visdom har han erhållit genom ett händelserikt liv fyllt av upplevelser som har berikat ett långt leverne. Han lärde sig tidigt att varje situation, oavsett sitt dramatiska innehåll, alltid inrymmer  ett ”guldkorn”, något som tillfördes hans kunskapsförråd. Varje misstag gav ny lärdom och därför har han aldrig varit rädd för att göra fel. Detta är källan till hans visdom.  

Efter lång tystnad frågar den äldre: ”Vad är det som skrämmer dig?”

”Framtiden!”

”Vad är du rädd att förlora?”  

”Vad då förlora?”

” Rädsla föds ur ängslan att förlora något: frihet, respekt, trygghet, egendom, vänskap, kärlek, hälsa, livet…”

Den unge mannen begrundar länge åldringens ord innan han svarar:

” Jag är nog mest oroad för att förlora friheten! 

 

Gamlingen väljer de ståtliga cypresserna i parken som utkiksmål medan han funderar på sitt svar.

” Det finns bara ett sätt du kan hantera din oro. Ta ett steg i taget!”

Den unge mannen ser förbryllad ut men är spänd på att höra förklaringen: ”Vad menar du?”

” Ta ett steg i taget! Det förflutna är passerat och framtiden kan du inte göra något åt innan du är där. Du måste helt enkelt välja nuet! Var uppmärksam på var du sätter dina fötter i detta ögonblick, ett steg i taget, så inser du att när nästa steg ska tas då vet du bättre var du ska sätta ner foten. Om du trampar fel så får du naturligtvis korrigera det. Men det kan du bara göra då, inte nu.”

 

“Step by step.” R. Ekström

”Jag tror inte jag förstår vad du menar.”

” I denna situation som råder idag vet inte ens vår regering, trots all deras experthjälp, vad som kommer att hända i morgon, i övermorgon, nästa vecka, i framtiden. Detsamma gäller oss medborgare. Försök inte veta idag vad du kommer att möta under morgondagen. Det är en omöjlighet! Du vet vad som händer dig här och nu och det måste räcka för att stilla din oro. Varför förmörka livsglädjen idag för något som ännu inte har hänt och kanske aldrig kommer att hända? Rädsla är bara intellektets tankemonster! Man kan inte hantera inbillade situationer i framtiden när de ännu inte existerar. Därför ska du lägga din uppmärksamhet på det steg du tar just nu, ett steg i taget, här och nu!”

”Är inte du orolig?”

”Just nu är jag inte orolig. Just nu lever jag och har god hälsa, ett hem, din respekt, vänskap och dessutom har jag min frihet!”

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *