Italy- En ovanligt vanlig måndag

“Be realistic: Plan for a miracle” ― Osho

  

Det är måndagkväll, 22/9 och mörkret har bråttom att belägra landskapet. Middagen är just avslutad. Ingen måltid är oönskad och alla avnjuts med samma tillfredställelse oavsett vad som står på bordet. Mätt och belåten fingrar jag på min Ipad för att skriva ned mina för tillfället påträngande tankar.

Skolorna i Italien har nu äntligen startat efter ett långt påtvingat uppehåll vilket förhoppningsvis gläder skolungdomarna men helt säkert förnöjer föräldrarna. Alla skolor har öppnat, utom i vår kommun. Borgmästaren intygar inför dagens protesterande föräldrar att han givit de direktiv som var nödvändiga för skolstart enligt planerna men skoldirektionen vägrar att slå upp portarna. De har inte fått vad de behöver för att tillgodose kraven inför de strama reglerna gällande Covid så till dags datum när jag skriver detta fortsätter skoldörrarna vara stängda, till stor frustration för föräldrarna. Ett exempel av många svårlösta problem i det italienska samhällssystemet. Men rykten går att vår skolstart kan ske på torsdag denna vecka.

 

Akvarell och tusch, detalj. R. Ekström

Politikerföraktet i Italien har nu fått ett officiellt ansikte genom en folkomröstning som genomfördes under söndagen och måndagen. Frågan som det röstades om var ett förslag av ”de femstjärniga” i regeringen att minska parlamentet med 345  parlamentariker och senaten med 115 senatorer. Valet stod mellan SI eller NO ( JA eller NEJ). 

53% av landets röstberättigade släpade sig till valurnorna trots värmen och resultatet blev inte alls oväntat: SI vann med 69% mot 30% NO. 

Istället för 945 ledamöter, 630 parlamentariker och 320 senatorer, ska vi få nöja oss med sammanlagt 600. Men denna ”revolutionerande” förändring sker inte förrän vid nästa val, 2023.

Under alla mina år i Italien har jag uppmärksammat en allmän tendens till ”fjäskande” för de styrande. Parlamentsledamöterna tilltalas med titeln ”onorevole” vilket kan översättas med ”hedersvärdige.” Man bugar och bockar och visar dem sin djupa vördnad. Men i stugorna råder den allomfattande åsikten att alla politiker är ”oärliga, opålitliga och korrumperade.” Därför var det inte svårt att tänka sig resultatet efter omröstningen. 

 

Akvarell och tusch, detalj. R. Ekström

Nästa steg som nu har utlovats av ”de femstjärniga” är att sänka lönerna för de politiska makthavarna. Något mycket eftertraktat med tanke på att när allmänheten har tvingats att dra åt svångremmen har politikernas löner och förmåner fortsatt att stiga till himmelska höjder.

Men samtidigt visar folkomröstningen en annan sida: endast 53% intresserade sig för att överhuvudtaget rösta. Nästan hälften av de röstberättigade uteblev. Anledningen kan vara många men det finns skäl att tro att det råder en viss apati gällande politiken.

 

Medan Covid fortsätter att vara på tapeten, med en stabil smittoökning  världen runt försöker Giuliana och jag finna en normalitet i det onormala. Sensommaren och hösten har varit de perioder då vi farit land och rike runt med härliga, positiva och nyfikna svenska resvänner, något som förgyllt vår tillvaro de senaste nitton åren. I år blev allt inställt p g a den osympatiska pandemin och hela maskineriet inom den internationella turismen har kraschlandat. Det är verkligen trist för vi saknar våra resvänner!

 

Kulturen har allmänt lidit det senaste halvåret men vissa ljusglimtar har nu kunnat skönjas. Gallerier har börjat öppna sina lokaler igen men med kravet att endast 8-10 besökare får finnas i lokalen samtidigt. 

 

”Gentlemen”. Detalj, R. Ekström

Själv ligger jag i slutarbete med min utställning ”People” som ska gå till Holland. 15 dukar kommer att ställas ut under perioden 12/11 till 20/12 2020 på Galleri Imspa i Ridderkerk, Rotterdam. www.imspa.com

 

“High society”, R. Ekström

 Naturligtvis är den stora frågan om jag och min kära hustru ska kunna närvara personligen vid galleriets vernissage med tanke på den envisa epidemi som fortfarande pågår. Det är ju inte ett måste men skulle vara mycket intressant. Men vi har lärt oss läxan av det bångstyriga viruset så vi tar en dag i taget. 

 

Femton målningar lämnar iallafall min studio i början av oktober för destination Nederländerna. Mer om detta när det blir dags.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *