Italy- på flykt från vardagen

”It is during our darkest moments that we must focus to see the light” – Aristotle 

Illustration. Detalj: R.Ekström

”Surt sa räven.” De som hade hoppats på att osedda smita till lantstället eller havet under påskhelgen har fått bita i det sura äpplet. Polisen var naturligtvis väl förberedda och bötesbeloppen väl anpassade för att det skulle svida ordentligt. 

Vägen från Rom till kusten vid Ostia var, enligt massmedia vilka var på plats för att dokumentera ”dramatiken”, svårframkomlig genom att fordonen var så erbarmligt många och bildade kilometerlånga köer. Ett annat skäl till svårframkomligheten var, icke alls oväntat, att polisen hade satt upp ett massivt antal kontroller utmed alla Roms utfarter. 

Naturligtvis gällde samma strategi runt om i hela Italien. Först vid påskhelgens slut kommer vi helt säkert att få veta antalet ”lagbrytare”.

R.Ekström

Strax inför påskhelgen kom, icke heller det oväntat, nya besked från regeringen att vår redan drygt en månad långa och påtvingade karantän kommer att fortsätta ytterligare tre veckor, fram till 3 maj. Inte konstigt om folk tappat det redan obefintliga italienska tålamodet och desperat kalkylerat med 50% chans att lyckas kringgå polisens kontroller. Ingen tror nämligen att de kontrollerar samtliga fordon. Kanske på sin höjd varannan. Dessutom är ju också poliser människor etc.etc. Positiva tankar är ju som sagt värda sin vikt i guld!

Däremot kom också besked om att några få aktiviteter tillåts mjukstarta efter påsk men med mycket strikta regler och hård kontroll. Detta gäller bl.a bok- och pappershandel, butiker med barnkläder, produktion av datorer, skogsbruk och träindustri. Pressen på regeringen är hård från hela den italienska industrin som nu går på knäna. Men så länge de försiktiga specialisterna inom hälsovårdssektorn säger ifrån får industrin tills vidare vänta.

Akvarell: R.Ekström

Vad gäller oss ”välvuxna” över 70 strecket finns inget hopp om frihet den 3 maj. Vår talan har upphört och vi ska istället vara tacksamma för ”samhällets omtanke.” Dessutom får vi ju vår pension varje månad, än så länge, så vi ska alltså inte klaga. Gubbarna brukar ju ändå bara sitta sysslolösa i barerna och spela kort med sina gamla kompisar medan fruarna tar hand om hushållssysslorna. Nu får gubben istället chans att hjälpa till i hemmet och, varför inte, spela kort med sin äkta hälft!

R.Ekström

Beklagligt att myndigheterna inte tänkte ”omtankens tankar” tidigare och stängde dörren i tid före virusets förödande entré till ålderdomshemmen. Epidemin inom äldreomsorgens väggar har skördat mångtaliga dödsfall vilket nu lett till att polisen påbörjat utredningar om ansvarsfrågan till de dödsfall som har inträffat och fortsätter att inträffa i dessa institutioner.

De italienska politikerna har även de förlorat tålamodet och majoriteten och oppositionen har återigen råkat i luven på varandra så stickor och strån ryker. Italienska politiker, speciellt de i opposition, upphör aldrig med att sälja ”valfläsk.” Och nu är det tacksammare än någonsin att attackera en sittande regering för otaliga misstag som görs. Jakten på syndabockar är redan i full gång.

Enligt en italiensk lag om ”lika möjligheter” måste alla politiska partier få säga sitt om något parti uttalat sig i en fråga, vilket dagligen utnyttjas till 100%. Dessutom har vi Civilförsvarets chef och tillhörande experter som låter sina röster göra sig hörda i överflöd. Till detta har vi ett stort antal virologer och liknande experter som dagligen uttalar sina åsikter om epidemin för att inte glömma den otaliga mängd ”experter inom journalistiken”. Alla har synpunkter att erbjuda en förvirrad befolkning som troligtvis har tröttnat, börjat slå dövörat till och tar saken i egna händer, vilket tillhör vardagen i Italien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kunde iallafall neka Giuliana och mig att njuta av en god påsklunch, om så i ensamhet, tillsammans med ett torrt Lambrusco vin från Modena  medan vi tacksamt noterar att getingar fortfarande existerar i vår trädgård. Även de tycks vara förtjusta i Lambrusco.

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *