Italy – En glimt av ljus i mörkret?

Akvarell, detalj: R. Ekström

Only in the darkness can you see the stars” – Martin Luther King

”Vi togs med överraskning” säger Massimo Galli, specialist på infektionssjukdomar och överläkare på sjukhuset Sacco di Milano. ” Vad vi kunnat finna ut kom viruset från Tyskland till Lodigianoområdet omkring den 25 januari. Därifrån har viruset spridits i hela Lombardiet och Veneto innan den blev upptäckt och har alltså fått härja fritt under fyra veckor med att sprida den epidemi som vi ser idag.”

Medan regeringar och hälsovårdsmyndigheter runt om i stora delar av världen har all uppmärksamhet på att förhindra fortsatt utvidgning av epidemin har flera instanser börjat granska orsaker och verkan. Tydligt är att alla har tagits på sängen och i början undervärderat effekten av detta aggressiva, okända  virus.

I avsaknad av ett fungerande vaccin väljer man den näst säkraste behandlingen mot fortsatt spridning av influensan: att avhålla sig från kontakt med andra människor.

Akvarell: R.Ekström

Rädslan för vår okände ”fiende” skapar i många fall panik, man söker efter liknelser i det förflutna som kan ge klarhet och räds framtiden för vad som komma skall.

 ” Faran finns här just nu och det är nu vi måste agera på ett rationellt sätt för att förhindra fortsatt spridning, varav en av de grundläggande handlingarna är att isolera viruset från att spridas genom att isolera oss själva” är den officiella italienska synen på situationen.                                                                   I Italien har man alltså valt att isolera hela landet, stänga ner alla aktiviteter som inte har absolut betydelse för befolkningens omedelbara överlevande. 

Akvarell: R. Ekström

Södra Italien har hittills klarat sig bra i förhållande till Norditalien. Men effekten av att stänga alla företag vars produktion för tillfället är ”bannlyst”har orsakat att en stor del av befolkningen, nu friställd från sina arbeten, panikartat lämna de så hårt drabbade zonerna i norr för att söks sig tillbaka till deras ursprungliga hemtrakter i söder där smittan ännu inte eskalerat i samma utsträckning. 

Problemet är att de syditalienska regionerna har stängt gränserna av ut och invandring för att slippa smittorisken från norr. Man vill absolut undvika att få in nya, eventuella smittohärdar, även om personerna ursprungligen kommer från trakten.

Det har visat sig att den välutvecklade sjukvården i Lombardiet inte har klarat den massiva belastningen av smittade i dagsläget. I de södra regionerna ligger man långt efter i standard och kapacitet och därför anses enda räddningen vara att söka total isolering. Order nummer 1 är därför att alla ska stanna hemma!

Foto: Wichard

Men människan är ju inte ett djur som man sätter i bur vilket gäller i mycket stor grad en stor del av den italienska befolkningen som är vana att ”ta saken i egna händer.”Det visar sig på olika sätt under denna period:

Messinas borgmästare har tagit initiativet till att personligen finnas på plats för att förhindra folk att gå iland vid Messinas färjeläger om de inte har laga skäl;

En borgmästare i en mindre kommun tröttnade på olydnaden hos sina invånare och lät demontera sätena i parksofforna så de inte längre kan användas;

Ett äldre par i Palermo har setts promenera i rad, mannen först och hustrun efter, med ett måttband mellan sig för att vara säkra på att de trots allt håller rekommenderat avstånd till varandra;

En man i 37 åldern som i lugn och ro stod och fiskade vid stadens å förklarade för polisen att han helt enkelt var uttråkad av att sitta hemma.

Men den stora delen av befolkningen tycks ta sitt ansvar, lyder reglerna och stannar hemma trots den stora uppoffring det för ögonblicket kräver.

Vi befinner oss i mitten av vecka 3 sedan vår karantän infördes och under de senaste dagarna har ett litet ljus i tunnelns djupa mörker plötsligt gjort sig synlig. Den statistiska kurvan av personer som funnits smittade vid test och som under veckor stadigt har pekat uppåt med rekordfart, tycks ha avstannat och visat en liten tendens nedåt samtidigt som antalet behandlade och friskförklarade har ökat. Enligt myndigheterna är det för tidigt att avgöra om det verkligen är början på en positiv trend men det kommer att visa sig under fortsättningen av vecken.

Akvarell: R. Ekström

Människan har länge ansett sig vara odiskutabel herre på täppan och antagit att moder jord förser oss med obegränsade resurser. Plötsligt träder ett virus in på scenen, så litet att man inte ens kan se det med blotta ögat, och på kort tid paralyserar stora delar av vår värld medan vi står frågande till vad som händer. Nedrustning av sjukvården och otillräckliga resurser till vetenskapen har nu visat sig ha varit en oansvarig och ”närsynt” politik. 

Mänskligheten har fått erfara många kriser under åren som passerat. Denna gång står mycket på spel och därför är förhoppningen att ingenting återgår till som det var tidigare utan att mänskligheten istället finner och väljer nya, etiska och rationella vägar.  

Copyright 2020 Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *