Italy – Vecka två i karantän med stramare regler

The more violent the storm, the quicker it passes.” – Paulo Coelho

Dagarna går och karantänvecka nummer 2 har snart kommit till sin ände. Min första tanke att kunna publicera en informativ  ”inside artikel” på min blog under helgen gick plötsligt upp i rök under veckan. Jag hade samlat material, informerat mig till leda, översatt artiklar och rapporter för att förhoppningsvis komma med något nytt. Absolut till ingen nytta! Det räckte med utbyten av information med några vänner i Sverige och att studera svenska morgontidningar lite bättre så insåg jag att Italien och Sverige sitter nästan i samma båt, liksom övriga Europa och har dessutom tillgång till likartad information som vi. Samma virus här som där, folk reagerar på samma sätt inför myndigheternas rekommendationer – en del är lydiga och fogliga medan andra struntar i påbjudna regler,  en del hamstrar av rädsla att bli utan livsmedel medan andra sjunger och klappar händer i positivistens anda för alla våra beundransvärda hjältar inom sjukvården och att allt till sist kommer att ordna sig.

Den italienska polisen har hittills gjort över en miljon kontroller och tvingats göra mer än 50.000 anmälningar av folk som inte borde vistas utomhus. 

Det har varit rekord av joggare på gatorna och i parkerna beroende på att joggning hittills varit tillåtet vilket inneburit att de var så många att de inte kunde hålla nödvändigt avstånd till varandra. Nu har regeringen ändrat reglerna. Vad detta innebär kommer vi att se om någon dag.

Hundägare tillåts däremot göra korta promenader för hundarnas behov och därmed föddes en business med uthyrning av hundar till hugade spekulanter som önskar en behövlig promenad ( detta kan vara en fakenews). 

Någon, med endast ett koppel i handen, försökte lura en kontrollant att han letade efter sin hund som just slitit sig och rymt. Fantasin hos en del italienare är ibland ”beundransvärd”.

Intervjuer med smittade unga men för övrigt friska personer i karantän berättar hur de upplever influensan utan större besvär medan dödsantalet stiger i Italien. Det italienska institutet för hälsovård har däremot konstaterat efter en analys av 355 dödsfall att av de avlidna har 0,8% av dödsfallen inte lidit av några underliggande sjukdomar medan de stora antalet bortgångna finns i åldrarna 85-89 år med minst en eller flera patologier. Ett faktum är att Italien hamnar som nummer 2 i världen vad gäller en åldrad befolkning med Japan på första plats.

I Sverige ska +65åriga  sitta i karantän medan här hos oss gäller detta alla åldrar. Undantag för de som måste ta sig till och från jobbet eller inhandla mat eller medicin.

Italien har enligt sakkunniga en väl fungerande sjukvård men i dagsläge är det uppenbart att resurserna inte räcker till. Den norditalienska staden Bergamo har inte plats för fler sjuka och nya fall i behov av akut vård flygs istället till bl.a Palermo med militärflyg för behandling. I kristider är solidariteten stor. 

Här liksom i Sverige misstänker man att detta virus är överförda från vilda djur till människan. Många forskare anklagar den illegala handeln med levande och döda djur, helt utanför myndigheterna kontroll, som ansvarig.

WWF Italien berättar i sin senaste rapport om människans dåliga relation till existerande ekosystem vilket resulterar i att virus överger sina naturliga värdar och söker nya. Med det faktum att människorna är för många, 7,7 miljarder, är det inte svårt för dem att välja människan som ny värd.  Ett fenomen som forskarna kallar ”spillover”.

Som sagt, allt detta vet ni ju redan så jag har inget nytt att berätta i dagsläge.

Giuliana och jag fortsätter som vi gjort de senaste två veckorna. Skolan har lagt ansvaret för barnens undervisning på familjen vilket Giuliana tar med stort ansvar för vårt barnbarn. Själv fördriver jag gärna tiden i ateljén där en och annan teckning eller målning kommer till.

Vår dotter bestämde i morse att vi ska hålla oss hemma till 100% och matinköpet står hon för i fortsättningen. Våra protester, att vi ju bara är strax över 70 och friska som vårens första tussilago i full blom, hjälper inte. Det är åldersintyget som gäller, inte hälsointyget. Bara att överlämna listan för inköp.

Tack och lov att vi har vår trädgård och mina 15 trappsteg uppochned till ateljén. Dessutom har vi ca 100 meter gångavstånd till brevlådan och soplämningen så det går nog ingen nöd på oss iallafall.

copyright 2020 All art: Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *