Italy – Gott Nytt År/ Felice Anno Nuovo/ Happy New Year 2020!

 Everything is energy and that’s all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.” -A. Einstein 

NYTT ÅR, NYA LÖFTEN, NYA MÅL!

 

Vem kunde tro för ett och ett halvt år sedan att Greta skulle lyckas skapa sådan opinion för klimatet? Ensam men målmedveten, med början utanför det svenska riksdagshuset, har hon på kort tid fått miljoner människor, unga som gamla med sig i att göra sina röster hörda runt om i världen.

En opinionsbildare i italiensk Tv tyckte nyligen att Greta borde inte göra det hon gör utan istället fortsätta vara barn, lydig och foglig, som han hade varit. När han var 16 år vallade han får och var stolt över det. Det skulle säkert även Greta tycka om, om det inte var för att hon har valt ett mål mycket, mycket högre än så. Med det vill jag inte säga något ont om fåren. Tvärtom! 

När man nämner ordet målsättning kanske någon tycker att det framförallt berör företag, organisationer eller politiska rörelser. 

Faktum är att det gäller oss alla, liten som stor!

När det finns en fullständig övertygelse för en sak och målet som man vill uppnå är klart och tydligt, borde man inte kunna misslyckas. Och sanningen är att vi alla har den nödvändiga förmågan! Men tyvärr har vi också andra förmågor som motsätter sig att löpa hela spåret fram till målet. Förmågor som får oss att tvivla på att vi är på rätt spår eller att vi inte är kapabla, förmågor som lockar med ”gottis” om vi låter ”saken tillsvidare bero” eller t o m hoppar av spåret och riktar intresset på något annat. Och alltför ofta föredrar vi tyvärr att vara alltför bekväma.  

Det finns så många underbara citat sagda eller skrivna av kloka människor att man kan lära sig så mycket av dem och därigenom ge livet nya impulser och ny energi:

Thomas Edison har sagt att många av människors misslyckanden beror på att de inte insåg hur nära de var målet när de gav upp. Målet väntade runt hörnet men de gav upp saken innan de nådde hörnet.

Ett annat fenomen är att när en dörr stängs så öppnas en annan; Ofta stirrar vi oss så uppgivna och bedrövade på den stängda dörren att vi inte ser den dörr som istället har öppnat sig för oss. – Alexander Graham Bell. 

Snart har vi ett nytt, spännande år framför oss. Naturligtvis kommer det att vara fyllt av både positiva och negativa händelser, allt enligt dualismens oskrivna lagar. 

Journalisten och läraren Dennis Kimbro påstår att livet består av 10% av vad som händer oss och 90% hur vi reagerar för det. Det skulle då betyda att våra idéer, tankar och synpunkter över vad som händer ”överarbetar” händelserna och gör dem mer dramatiska, smärtsamma och oroande än vad de egentligen är. Alltså är det våra tankar som måste modifieras, inte händelserna, för de tillhör ju redan det förflutna. 

Kanske ett högt mål att sätta för det nya året men värt ett riktigt försök. 

 

Åldern brukar vara en annan ”ursäkt” till att sänka målsättningarna eller undvika dem helt. Visst, om man tycker att man har gjort sitt och vill ta det lugnt så har man all rätt till det. Det är ju en av höjdpunkterna med att bli gammal. Men åldern är i sig ingen ursäkt för att överge sina drömmars mål. Tvärtom, då kanske man äntligen har tid för att göra det man alltid velat göra. Och sanningen är att det är aldrig för sent att börja. För det är egentligen inte uppnåendet av målet, succén som är det viktigaste. Det är vandringen på väg mot målet som ger den sanna lyckan och glädjen i livet.

 

 Så nu är det dags att sätta nya mål för 2020. Stora eller små är inte det avgörande. Det är själva målsättningen och dess väg att färdas som är det viktiga! På vägen händer mycket av godo för en själv och omgivningen.

Som filosofen William James uttryckt det: Var inte rädd för livet. Övertyga dig om att livet är värt att levas så kommer den övertygelsen att hjälpa dig skapa detta faktum.

GOTT NYTT ÅR / Felice Anno Nuovo / Happy New Year 2020!

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *