Glädjen av att glädja andra.

“There is no mistakes in life, only lessons. There is no such thing as a negative experience, only opportunities to grow, learn and advance along the road of self-mastery.” -Robin Sharma in The Monk Who Sold His Ferrari.

 I min barndom var jag blyg och tillbakadragen. Föredrog att sitta i min ensamhet och teckna, måla eller skulptera i modellera. Men en viss nyfikenhet bidrog till att det kunde hända att jag slog mig i slang med folk jag inte kände. Detta intresse riktade sig gärna mot kommunala arbetare som tycktes ha viktiga arbeten att utföra i vårt kvarter.

På något sätt tyckte jag synd om dem som tycktes jobba och slita för vår skull. Det hände då att jag bjöd hem dem till oss på kaffe och bullar, mamma helt ovetandes. Resultatet blev ändock att efter en viss förvirring och min mors stora förlägenhet så sattes kaffepannan på spisen och kanelbullar, nybakade när det fanns, hamnade på bordet. Det hann aldrig bli en ”dålig” vana men som sagt, det hände. Tidigt upptäckte jag alltså en viss känsla av glädje att få glädja andra.

Free-photos  

Nyligen på besök i mitt f d hemland upptäckte jag till min överraskning vid flera tillfällen ungdomars vilja att hjälpa. Släpandes på två ”supertunga” resväskor och med en stolt, naiv åsikt att jag inte ser precis lastgammal ut, erbjöds jag trots detta vid flera tillfällen hjälp för att komma på eller av tåget eller nedför stationstrapporna när jag och väskorna ”dansade samba” utmed de osympatiskt många trapporna. Förlägen och ovan inför dylika erbjudanden tackade jag något förhastat nej, vilket jag sedan ångrade när muskelvärken gjorde sig överdrivet påmind. Men jag måste dock erkänna att dessa medmänniskors spontana vänlighet värmde mitt hjärta.

 

 I dagens individualistiska samhälle finns en tendens att ” bara bryr sig om sitt och skita i andra”. Åtminstone är det en bild som ofta framträder i massmedia. Därför är det en upplyftande erfarenhet att på egen hand upptäcka att verkligheten är annorlunda, att inget i livet bara är svart eller vitt. Finns det negativism så finns det naturligtvis även positivism för att en universell balans i tillvaron ska bestå, allt enligt dualismens oskrivna lagar. Och det vi möter som negativt betyder inte att allt därmed är svart. Vad har vi inte lärt av sådana händelser som sedan blivit till kunskap och nytta i vår personliga livsutbildning.  

När julen nalkas fylls TV och biodukarna med goda och glada människor som under stor del av filmernas framförande blir lurade, svikna och får på pälsen av skurkar och egoister som hånflinande gläds åt sina egna sadistiska elakheter. ”Naiva, godhjärtade och glada människor ska minsann inte få sin lycka gratis” tycks det gängse konceptet vara. Men när dessa filmer närmar sig sitt slut ramlar plötsligt och oförhappandes allting på plats, sanningen träder fram som en superhjälte och de sympatiska, ärliga och goda människorna får en efterlängtad revansch medan de magiska sluttonerna triumferande basuneras ut tillsammans med ett lyckligt THE END!

 

Free-photos 

Julen är en glädjens tid för de flesta. Familjer samlas och barnen är i centrum. Julklapparna trängs under julgranarna och maten fyller borden till bristningsgränsen. 

 

Men alla får inte uppleva denna överdådiga, rika jul: Människor som hamnat snett i tillvaron, vilka inte lyckats finna något positivt efter att grova, negativa händelser slagit sina klor i dem. De som sitter fast i ett ekorrhjul och inte lyckas bryta sig loss. Sjuka och ensamma, äldre och yngre vilka hamnat utanför umgängets goda mönster. 

 

En gest, en tanke, ett besök, ett telefonsamtal, när det kommer från hjärtat, har magiska krafter. Det kan förändra tillvarons dystra plåga till ett glädjens ögonblick och har väl glädjens ljus gjort entré kan den leva vidare genom ett eget nyfött liv. Julklapparnas vara eller icke vara, men de fyller inte hjärtat med beständigt värde. Däremot har omtanke, hänsyn och kärlek evigt liv. Och det kostar ingenting! 

Giuliana och jag önskar alla en riktigt glädjerik GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Copyright 2019 Samtliga målningar Roland Ekström

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *