Italy – svensk körsång i norditaliensk miljö

Abano Terme, Panoramic Hotel Plaza, entre’

Resdagar tillsammans med nyfikna och positiva resenärer ger en uppsjö av upplevelser som måste få smälta in på djupet för att sedan leva vidare i minnet. Samtidigt infinner sig en önskan att dela med sig av det goda.

Det senaste inlägget jag publicerade på min hemsida den 21/9 beskrev kortfattat våra två senaste gruppresor till Veneto, 4-14 september 2019. 

Nu återkommer jag med en mer specifik presentation av Ängby Motettkörs resa med oss. Lars Johansson, en av deltagarna i Ängby Motettkör, visade sig vara en flitig och duktig fotograf som omedelbart satte sin kamera i arbete och resultaten blev fantastiska. Jag bad därför om att få publicera några av hans bilder på min hemsida.

 

Ängby Motettkör tillhör Bromma församling och detta var deras tredje körresa i vår regi i Italien. Trettiotvå fantastiska, entusiastiska sångerskor och sångare som inte bara skapar glädje och trivsel på scenen utan även utanför. Stunderna tillsammans var varma och hjärtliga och bussen fylldes av sorl och skratt under utflykterna. Det är en mycket rutinerad kör med stor variation i repertoaren vilket behövs för att tillfredsställa en kräsen, italiensk publik.

 

En körresa har naturligtvis som syfte att ge konsertmöjligheter för kören i en för dem oprövad miljö och inför en ny publik. Kören sätts därmed på prov inför nya, okända uppgifter. Dessutom är det ett bra tillfälle för medlemmarna att få tid för varandra och att växa samman i en icke vardaglig miljö, fylld av arbete och familjeliv.

Utsikten från hotellets panoramahiss

Panoramic Hotel Plaza, som vi valt för körens boende, bidrog också till att resan blev så lyckad. Utsikten från den 11 våningar höga hotellbyggnaden tillfredsställde allas önskemål. 

 

Poolerna i trädgården lockade till avslappnande bad i +36 gradigt thermalvatten under de fria stunder som stod till förfogande.

 

 Och den rymliga restaurangens breda urval av förrätter, varmrätter, efterrätter och hälsosamma bufféer av varierande slag gick ingen gourmand förbi.

 

Ett par utflykter ingick i programmet. Staden Sirmione vid Gardasjön erbjöd sitt bästa solskenshumör under vårt besök. 

 

Båttur runt halvön och nyfikna promenader i de trånga gränderna med goda glasstrutar i händerna höjde stämningen. 

 

En lätt lunch på en av stadens intima trattorior, med en hel balkong för oss själva och med pampig utsikt över den historiska borgen Scaligero. 

 

Även universitetsstaden Padova blev en ”aha” upplevelse, inte bara för den ståtliga S. Antoniobasilikan, där kören bidrog med sången under den välbesökta eftermiddagsmässan, utan även för alla sevärdheter staden erbjöd. Att de annars så strikta kyrkobesökarna avslutade mässan med en varm applåd för körens njutbara sång värmde allas hjärtan.

 

En stor del av kören valde även att besöka Scrovegni museum för att beundra de fantastiska frescomålningarna av Giotto, något som ingen ångrade.

 

Timmarna i Padova väckte viljan till ett återbesök för flera av körmedlemmarna vilket gjordes dagen efter, medan andra valde en tur till Venedig eller en lugn dag vid hotellets pool. 

 

Klockan 18 var det till sist uppställning på utescenen i Abano Terme inför en väntande publik för den sista av resans tre konserter.

Att arrangera en körresa kräver stort ansvar. Det räcker inte med bra hotell, god mat och välfungerande transporter. Konserterna kräver mycket förberedande arbete både för kören och arrangören för att det ska fungera och förhoppningsvis kommer det publik till konserterna, något man sällan kan garantera. Men till och med detta gick enligt planerna.

Tack Ängby Motettkör med körledaren Lars Lodin för ännu en härlig resa tillsammans med er. Vi fick än en gång känna oss stolta över svensk körsång på hög nivå och njuta av ert sympatiska sällskap.

fotograf: Lars Johansson

2019 Copyright

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *