Italy- när man har det som bäst

 Scendekor till Aida i Verona.

The difference between something good and something great is attention to detail” – Charles R. Swindoll

Den italienska regionen Veneto tog även i år emot våra svenska resenärer med gott sinne och öppna armar. Visserligen trilskades det norditalienska vädret något de första dagarna men skam den som ger sig. Vi vet att enligt statistiken är soltimmarna fler än regnskvättarna och så var det även denna gång. En och annan regnskur blandat med sol de första dagarna och sedan en kaskad av soldagar med verkliga högsommartemperaturer. Hotel Plazas pooler välkomnades med stor  entusiasm av våra resenärer. 

Padova

Giuliana och jag är lyckligt lottade att år efter år få uppleva Italien från kust till kust tillsammans med så många positiva och intresserade svenska resenärer. Vår uppmärksamhet ökar i takt med deras genuina nyfikenhet och upptäckarlust. Plötsligt kan vi iakttaga denna fantastiska kultur utifrån inte bara våra egna, men också ett mångfald av gemensamt granskande ögon.

 

Vår bas var som tidigare år det högkvalitativa Panoramic Hotel Plaza i Abano Terme, en av Europas populäraste spa orter. Staden med 20.000 invånare har 78 hotell och samtliga har pooler med +36 gradigt vatten från naturliga termalkällor. Det stora utbudet i hotellets restaurang gjorde även frukostarna och middagarna till välsmakande upptäckarstunder av det venetianska köket. 

Marostica

De välkända platserna Venezia, Verona och Sirmione hörde naturligtvis till programmet liksom även de mindre kända städerna Bassano del Grappa och Marostica, känd bl.a för traditionen med schackspel med levande pjäser på stadens historiska torg. 

Cantina Nicolis

För att inte tala om provsmakningen av goda viner i det välkända vindistriktet Valpolicella. Fem sorters röda viner med det aromatiska Amaronevinet som avslutning. Besöket i närliggande Verona gick därefter som på räls. 

Denna gång nöjde vi oss inte med en resegrupp till Veneto. När vår första grupp väntade på sitt flyg på Venedigs flygplats för hemresa anlände den skönsjungande Ängby Motettkör från Stockholm. Ett varmt farväl byttes mot ett varmt välkomnande och på parkeringen stod vår buss klar för en snabb återresa tillbaka till Abano. 

 

Lago di Garda

I körens program fanns tre konserter inbokade, den ena annorlunda från de andra. Men först bjöd vi på en härlig och solig dagsutflykt till Sirmione med en uppskattad lunch i centrum av staden. Dagen avslutades med en skönsjungande mjukstart på vårt hotell med en konsert inför intresserade och tacksamma hotellgäster.  

Basilikan S. Antonio, Padova. Klostergården.

Nästföljande dag inleddes med en guidad stadspromenad i den vackra universitetsstaden Padova för att sedan avslutas med körsång i den stora och vackra S. Antoniobasilikan. Femstjärnig upplevelse, nästan jämförbar med Peterskyrkan i Rom. Mässan var som vanligt fullsatt och efter slutsången fyllde applåderna den stora, vördnadsfullt tysta basilikan till brädden. Vilken känsla! 

Vi tilläts tyvärr inte fotografera i kyrkan. Körledaren Lars Lodin fick ta emot ett vackert textat diplom, undertecknat av domprosten, som tack för körens uppskattade sånginsats under mässan. Ett kärt minne att med sig hem till Stockholm.

Sista dagen ställdes kören för ett svårt prov med en utomhuskonsert på torget i Abano. De funderingar som cirklade i allas huvuden var om körens ljuvliga röster skulle nå ända fram till publiken utan mikrofoner, om det överhuvudtaget skulle finnas någon publik och om elpianot skulle höras? 

Foto: Hans Boman

Kören presenterades som sig bör av kommunalrådet Cristina Pollazzi, vilken förnöjt kunde blicka ut över den mångfaldiga publiken. 

 Konserten blev en bejublad succé och publiken krävde extranummer helt enligt italienskt manér, vilket naturligtvis hörsammades.

Körens alla funderingar och frågor hade blivit besvarade och tillsammans avslutade vi kvällen med en äkta Venetiansk middagsbuffé fylld av regionens välsmakande specialiteter.

 

Foto: Hans Boman

Giuliana och jag kunde andas ut och känna oss tillfreds med tillvaron. Om våra resenärer var glada och nöjda då hade vi uppnått vårt mål. Stort tack till Travelteam för gott samarbete.

Vi återvände stillsamt de femtio milen hem till FIANO Romano och påbörjade förberedelserna för nästa resa, denna gång till det vackra Apulien i oktober. Livet är helt enkelt härligt!

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *