Italy – sommarens utställningar 2019

 Sjön Turano

”Very little is needed to make a happy life; it is all within yourself, in your way of thinking.” – Marcus Aurelius

Sommaren i Italien är en koncentrerad högsäsong för mitt måleri. Inspirationen infinner sig som på beställning. Varje liten buske eller till och med en antik tegelsten kan vara tillräckligt för att starta processen. När det är som varmast utomhus stänger jag gärna in mig i den behagligt svala ateljén med rejäla stenväggar, vilka håller värmen på plats, utanför. Utsikten genom fönstren håller mig i kontakt med yttervärlden.

 

Under sommaren ”haglar” det inbjudningar till att deltaga i olika typer av kollektivutställningar, framförallt under augusti och september, de två stora festmånaderna i Italien. Augusti är den traditionella semestermånaden då majoriteten av landets befolkning lämnar storstäderna åt turisterna, för att själva söka svalka och trivsel vid badstränderna utmed kusterna eller i de många bergsstäderna, vilka gör allt för att locka storstadsborna till just deras orter. Kulturarrangemang av alla slag anordnas, oftast mycket folkloristiskt med populärmusik och gastronomi.  Men även konstutställningar tillhör en av favoriterna, även om besökarantalet inte tar sig samma proportioner som vid de olika gastronomiska stånden när det bjuds på provsmakning av ostar, korvar, pasta och viner. Italienarna lever för att äta och tömmer snabbt och lätt stånden på all gratismat. 

I år är inget undantag och jag har tackat ja till att deltaga i fyra utställningar, inom nära distans och alltid i gott konstnärssällskap: 

”Arte in festa a Monte Antuni.” Utställningen visas i den antika borgen Antuni från 1100 talet, utanför staden Castel di Tora. Jag bidrager med 4 stora målningar med fritt tolkade motiv från vår sjö Turano. Målningarna, som är målade med lackfärg på aluminiumpannåer, storlek 110×92 centimeter, pryder till vardags vår trädgård. 

Besökarna får inte bara njuta av god konst och varierande musikaliska artistinslag, alltid av god kvalitet, utan även en utsikt över Turanosjön som får alla att tappa andan av hänförelse;

”Arte a Cittaducale” i de historiska utställningslokalerna i Maoli Palatset. Samma utställning flyttas sedan till Amatrice där den ingår i arrangemanget  ”Arte e Sport” med en nationell prisceremoni där kändisar inom den italienska fotbollsvärlden deltager, bland annat Christian Ronaldo;

 

”Arte a Leonessa”, i en vacker före detta klosterbyggnad. Detta är varken första eller sista gången jag ställer ut i härliga Leonessa, den lilla medeltidsstaden som mångdubblar invånarantalet under augusti-september. Staden tillhör en av favoriterna för många av våra svenska resenärer genom åren;

 

”Artisti in opere piccanti” i Rieti. Denna utställning ingår i den internationella ” Peperoncinofesten” som arrangeras varje år  i slutet av augusti. 150.000 – 160.000 personer besöker festen i stadens centrum under de fyra dagar den pågår. Jag, liksom samtliga inbjudna konstnärer, har fått i uppdrag att måla  ”Peperoncino” i våra motiv. Jag har valt en fri, kubistisk form med ”insprängd” rödpeppar i kompositionen. 

 

Förutom att deltaga i konstutställningen ska jag slå ett slag för mitt älskade fosterland genom att presentera fotoutställningen ”en resa genom Sverige”. Det är en utställning med bilder från alla Sveriges län med beskrivande texter på italienska. Materialet har ställts till förfogande av svenska ambassaden i Rom.

Det betyder att dessa underbara sommarmånader fylls av måleri och utställningar och vips…så är sommaren över. Men som tur är brukar även oktober och november bjuda på många ljuvliga solskensdagar så det går ingen nöd på oss. 

Dessutom är inte måleriet bundet till varken väderleken eller årstiderna vilket innebär att även vintern erbjuder både inspiration och intressanta arrangemang i kulturens tecken, ibland även på svensk mark. T ex:

Vid månadsskiftet november-december 2019 ställer jag ut mitt nya måleri på Galleri Lindell i Eskilstuna. Det är då två år sedan jag senast besökte Eskilstuna så det ska bli uppiggande trevligt att åter få ställa ut hos vännen Hasse Lindell.

Arrivederci – på återseende!

 2019 Copyright, all paintings by Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *