Italy – Kalabrien och Sicilien i ett svep

“Miracle”, lackfärg på duk, detalj: Roland Ekström

 ”Be realistic. Plan for miracle” -Osho

Det börjar som det brukar, vid datorn. All nödvändig information finner vi där och det är Sicilien som lockar denna gång. 

Giuliana och jag har länge talat om att återvända till denna historiskt vackra, italienska ö. 

 Återvända, därför att sommaren 2007 besökte vi Siracusa, varifrån vi har ett speciellt, oförglömligt minne. 

Pexels

Vi var inbjudna till ett bröllop där en väninna till Giuliana äntligen skulle ikläda sig brudens upplyftande skepnad. Brudgummen, vilken vi ännu inte lärt känna, hade sedan födseln sina djupa rötter i Siracusa, och skulle där så förbli, medan bruden, en temperamentsfull kvinna med atletisk bakgrund, var beredd att lämna sin trygga barndomsmiljö i Ancona, i förhoppning att gå ett kärleksfullt familjeliv till mötes i Siracusa.  

Det som gjorde bröllopet så minnesvärt var Giulianas roll som  vigselförrättare i stadens stadshus. Hon fick tillfälligt ikläda sig rollen som Siracusas borgmästare och genomföra vigselakten enligt  de italienska konsternas alla regler. En gammal lag tillåter nämligen en nära vän, med ”oantastligt anseende”, att överta borgmästarens uppgift i den borgerliga vigselakten, om detta är brudparets önskemål. 

Förutom den alltigenom intressanta ceremonin, minns jag speciellt den sicilianska sommarvärmens intima närvaro, vilken tvingade svetten ur oss alla som var på plats. Det var i mitten av augusti och termometern pekade på +40 grader.

Om detta sedan var orsaken till att äktenskapet inte blev så långvarigt är svårt att säga. Det var ju, så att säga, extremt ”hett” redan från början.

Denna gång kommer vi att styra bilen 100 mil söderut, till kusten mellan Catania och Siracusa. På vägen stannar vi till i det sköna Kalabrien. 

Personligen har jag minnen av en internationell workshop år 2000 i staden Cittanova, Kalabrien, där jag var inbjuden tillsammans med ett tiotal konstnärer.

 Vi målade i stadens lummiga park under två sköna dagar och våra arbeten hamnade därefter i kommunens museums ägor. 

”Meditation” olja på duk: Roland Ekström 

Där fick jag under arbetets gång, medan de färska oljefärgerna fyllde paletten och motivet mödosamt började ta form på den vita duken, bekräftat från en sympatiskt nyfiken stadsbo, intresserad av att förmedla sina personliga kunskaper om sin älskade hemstad, att uppgifterna om den höga arbetslösheten i Kalabrien var överdriven. Alla arbetade, men de jobbade svart! En intressant uppgift som påstås gälla även idag, 19 år senare.

 

Scalli

Ett annat minne, denna gång från Sicilien, var en medelhavskryssning med ett uppskattat  dagsbesök i Palermo och därefter en rofylld, nattlig passage genom Messinasundet, när Etnas glödheta lavaström lyste upp kvällsmörkret på tryggt avstånd. En bild som satte sig på näthinnan.

dagovinc

Denna gång handlar det om en studieresa. Vi tänker göra kortare  dagsetapper under resan för att upptäcka Kalabriens och Siciliens kustremsor. Väl på plats i Brucoli, där vi ligger still några nätter, kommer vi att göra varierande dagsutflykter för att utforska delar av Sicilien. 

Enligt väderutsikterna kommer vi att mötas av tidig sommarvärme, ca +28 grader, vilket man kan stå ut med, speciellt vid de svalkande kusterna. 

Min förhoppning är att under resan även samla inspiration till ett eller flera inlägg för min blogg framöver, från en resa som redan är påbörjad, i fantasin.  

2019 Copyright: Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *