Italy – ” De önskar oss olyckliga för att öka BNP”!

”If there was anything that depressed him more than his own cynicism, it was that quite often it still wasn’t as cynical as real life” – T. Pratchett

De önskar oss olyckliga för att öka BNP”!

Den som är lycklig konsumerar mindre och har inte behov av att söka lycka genom mat eller prylar hon inte behöver.

Receptet för att må bra: icke industriell mat, motion och meditation.

Detta skriver den italienske epidemiologen Franco Berrino, 75 år, i en nyligen utgiven bok med den italienska titeln: La via della leggerezza.

 

”Människans dilemma” tusch-akvarell: Roland Ekström

Vårt rika, västerländska samhälle behöver människors otrygghet och otrivsel för att understödja vårt ekonomiska system. Vi äter mat vi inte behöver, vi köper prylar vi inte behöver, använder oss av mediciner vi ofta inte behöver. Och detta gör vi därför att vi är uppslukade av ett dominerande system i vilken reklamen, kommunikationen och politiken gemensamt strävar efter att övertyga oss om att vår ekonomi endast fungerar genom konsumtion. Och faktum är att den som är olycklig konsumerar mer.

Äldre människor minns säkert att en gång i tiden tog matinköpen en stor del av inkomsten. Idag är matkostnaderna lägre. Men detta är en osanning, för man redovisar inte de tillkommande kostnaderna för miljö och ohälsa. Detta betyder att vi äter sämre och för mycket. Vi har både större ekonomiska resurser och ett överdrivet stort utbud av produkter att välja på, vilket vi missbrukar.

Detta är till viss del våra geners fel: våra förfäder hade inte konstant tillgång till mat, men när de hade tillfälle åt de i överflöd för att sedan kunna möta kommande, magra dagar. Denna instinkt lever kvar i oss medan vårt leverne är förändrat. Dessutom aktiverar vi oss mindre fysiskt och resultatet blir övervikt. Vi måste därför åter lära oss att konsumera mindre för att må bra.

Sjukdomar är ett stort bidrag för en ökad BNP: ju sjukare vi är desto mer arbete finns det för läkarna, sjukhusen, läkemedelsföretagen och företagen för sanitära utrustningar mm.

Genom att välja en hälsosammare livsstil förbättrar man ämnesomsättningen, blodtrycket, kolesterolvärdet, förminskar smärtor och förbättrar funktionerna av våra leder. Och förbättringarna ser man redan efter några veckor.

Vad ska man äta för att gå den lättare vägen, enligt doktor Berrino?

Spannmål av fullkorn, valnötter, hasselnötter, mandlar, mycket grönsaker, frukt, fisk, minska på kött  ( speciellt det röda köttet) och sockerkonsumtion. 

En annan avgörande faktor i välmående är daglig motion. 

”Moderslycka” tusch- akvarell: Roland Ekström

Vad innebär det att ha ett ”lätt” sinne?

Att frigöra sig från dagliga störningar, störningar i det förflutna, minnen som fortfarande tynger, oron för framtiden. 

Vi måste börja med att eliminera förbittring, vilket är ett gift för själen. 

Återupptäcka betydelsen av att förlåta, vilket inte är ett svaghetstecken utan istället ett tecken på styrka.

Börja dagen med tacksamhet: tacka livet, solen, dig själv, din kropp.

Ge dig själv en injektion av optimism när du vaknar på morgonen. Bestäm dig för att vad du än ska göra under dagen ska du göra det med lätt sinne, i positiv anda. 

”Meditation” detalj, lackfärg: Roland Ekström

Vi lever dagligen i ett överflöd även för våra sinnen, i ett samhälle som ständigt distraherar oss: tv, telefonerna, fullbokade agendor. Våra hjärnor är ständigt fångade av något, aldrig fria. Genom meditation riktar vi uppmärksamheten mot oss själva och avbryter det okontrollerade tankeflödet, vilket även gör gott för kroppens metabolism. 

Få, men klara riktlinjer för ett lyckligare och lättsammare liv!

Detta inlägg är ett kortfattat sammandrag från en artikel av journalisten Alessandro Sala.

Real stupidity beats artificial intelligence every time” – T. Pratchett

2019 Copyright: Roland Ekström

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *