Italy- Nazzano naturreservat och Tevere 2019

Water is the driving force of all nature” – Leonardo da Vinci

Inget är som våren! Den kittlar människans känslospröten till det yttersta. Slumrande behov får liv och önskningar. Längtan, vilken gick i vila under den mörka vinterperioden, blomstrar nu i takt med naturens ohejdade livsglädje. Fönster och dörrar hålls inte längre stängda, de slås upp på vid gavel, för att ge entré åt fågelsången, solen och livet.

Även i år, liksom tidigare år sökte Giuliana och jag oss till naturreservatet i Nazzano, där vi under promenaden ledsagades av floden Tevere, livligare och lekfullare än någonsin. Vi förväntade oss inte ett så högt vattenstånd, med tanke på  de senaste två månadernas avsaknad av regn. 

Tevere, eller Tiber, vilket var det antika namnet på denna historiska flod, har sitt ursprung i Umbrien med slutmål Ostia, en gång det antika Roms hamn. Innan floden når Ostia ringlar den sig smidigt fram under staden Roms många broar.

Naturreservatet i Nazzano sprudlar av liv i behagligt lugn takt. Allt och alla rör sig i Slow motion. Tid existerar inte i denna miljö. Blommor, växter och träd dekorerar stillsamt den lummiga naturen. Gamla som unga önskar förlänga njutningen av närvaron i denna levande natur i oändlighet. Rösterna är respektfullt sordinerade, t o m skratten upplevs behärskade.

Utmed floden förflyttar sig en ”batello”, en motoriserad farkost med plats för 15 tal person, i lugn takt för att inte störa fågellivet, på väg till en av bryggorna för att ta ombord fler besökare. Ett utmärkt sätt att uppleva Tevere på nära håll.

En kanotklubb hyr ut kanoter för en liten penning för att ge oss landkrabbor möjligheten att komma i direktkontakt med Teveres strömmande vatten. En kanot i stort format tar barnfamiljer med på en tur, vilket naturligtvis uppskattas av framförallt barnen. De når lätt vattnet med händerna utmed kanotens sida och duschar lekfull sällskapet ombord.Vi blev erbjudna att följa med men vi avstod för denna gång.

Utkikstornen utmed floden tillåter fågelskådare, fotografer och allmänt nyfikna att försynt närma sig fåglarna, utan att skrämma dem på flykten. 

Träbryggor gör det möjligt att bekvämt promenera genom våtmarkerna utan att blöta fötterna och uppleva den rika växtligheten genom närkontakt. Nazzano bjuder på en rikt varierande växtlighet, vilkas rötter dricker av vattnet och jordens gyttja, medan den fuktiga luften gör sig påmind i solgasset och fuktar trädens blad och stammar.

Ett besök i Nazzano naturreservat ger människan en sanningsenlig bild av universums sinnlighet, vilken driver livets process framåt till fulländning. Jag fylls av tacksamhet att få vara del av denna fantastiska livscykel.

Trees are the earth’s endless effort to speak to the listening heaven” -Rabindranath Tagore

Samtliga foton: Giuliana Modonesi-Ekström

2019 copyright: R. Ekström

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *