Ignorance – ”dum som en get”

Fragment av en människa, detalj. R. Ekström

ignorance excuses stupidity” ― Nalini Singh

 

Foto: Loveombra

”Sei una Capra”! ”Du är en get! Get! Get”! 

Vittorio Sgarbi, är en uppskattad konstkritiker och eftertraktad personlighet i italiensk TV för hans mycket personliga åsikter om  det mesta: speciellt inom kultur, arkitektur och politik, men även för hans (o)vana att ”tappar humöret” i direktsändning, explodera i högljudd ilska ( kanske spelad) mot sina meningsmotståndare i nedvärderande ordalag: ” Capra, ignorante, imbecille”! ” Get, odugling, fåntratt”! Alla utom offren skrattar hjärtligt åt ”showen”.

Visdom: tusch. R.Ekström

Ordet ”ignorante” är ett mycket använt ord i det italienska språket. Ofta är det, som i exemplet ovan, i betydelsen av skällsord, men det är också en värdering om en persons okunnighet eller oduglighet inom ett bestämt område.

Personligen använder jag gärna det ordet om mig själv när jag står inför en fackman vilken ska förklara en metodik eller teori jag inte känner till. Det har dessutom visat sig att ju äldre jag blir, desto mindre kan jag med säkerhet säga att jag verkligen vet.  

En journalist i tidningen il Foglio skrev nyligen om Italiens nuvarande regering: ”en regeringen av  inkompetenta ( ignoranti)”, ursäktande sig med  att med det menade han inte deras kulturella nivå, endast deras okunskap i konsten att regera och att administrera publicservice. 

 

Den italienske matematikern Piergiorgio Odifreddi har en bestämd syn på väljarnas nivå vid politiska val: Om politikerna är valda av väljarna och 90 % av de röstande är ”ignoranti” dumhuvuden, även 90% av politikerna kommer att vara ignoranti.

Odifreddi tillägger att majoriteten av väljarna består av ”okunniga och arroganta åsnor. Vi ska därför inte förvånas över att de väljer sina likasinnade och att någon av de valda hamnar i regeringsställning”.

Han har dessutom en mycket ”matematisk” syn på demokrati: ” demokratins stora motsägelse är faktumet att den presenteras som något omöjlig att uppnå, en underbar utopi: jämförbart med påståendet att ha en rund kvadrat. Man kan ha kvadrater eller cirklar, men inte bägge sakerna tillsammans”.

Diskussion, detalj:  akvarell. R. Ekström

Dispyter uppstår, som vi vet, när två eller fler synpunkter konfronteras mot varandra, då alla anser sig ha rätt och vägrar acceptera andra synpunkter än sin egen. Den mänskliga svagheten: att alltid vilja ha rätt, är orsaken till små och stora konflikter. Politiker kan vilt spjärna emot alla tänkbara experters motsatta synpunkter angående ett ämne, av det enkla skälet att de måste visa sig ha rätt inför sina väljare. Kosta vad det kosta vill.

Debattprogram skulle inte fungera utan åsiktsmotsättningar och verkar inte alltid ha som avgörande mål att klargöra ämnet i diskussionen. Det är snarare så nära underhållning man kan komma. Har det någonsin hänt att en debattör har medgett sig ha fel? Det finns många sätt för ”professionella tyckare” att slingra sig ur sådana anklagelser och mycket står på spel. Ingen vill framstå som en ”ignorante, Capra”.

Sokrates ansåg däremot att det är klokare att veta att man är okunnig ( ignorante), i motsats till de okunniga, vilka tror och fortsätter att framhålla, att de vet.

Från detta kommer talesättet: “Visast är den som vet vad han inte vet.” 

Foto: Torbjörn Larsson

Appropå getter läste jag nyligen en rapport från ett engelskt universitet att de, efter vetenskapliga experiment, funnit att getter (Capra) är mycket intelligentare än man tidigare trott. Kanske vår hetsige konstkritiker bör byta invektiv, förslagsvis till det svenska glåpordet: ”fårskalle”!

A fool is known by his speech; and a wise man by silence” -Pythagoras

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *