Italy – till fots på gator och gränder i Rom

“I like this place and could willingly waste my time in it.”  – W. Shakespeare 

Giuliana och jag älskar att vandra: bergsvandringar, skogspromenader eller stadsvandringar. Den fysiska aktiviteten är i sig ett mål men i kombination med att avnjuta vackra utsikter och sköna stadsmiljöer är detta för oss en obeskrivlig njutning för kropp och själ.

 

Att stadsvandra i Rom är i sig en ynnest: att få förflytta sig på en så fulländad, historisk mark. Beröringen av fötterna på de ojämna  gatustenarna sänder vågor av inspirerande känslor genom kroppen. 

Man behöver inte förflytta sig på stora ytor för att få stora upplevelser. Det  räcker med att välja ett stadsområde i centrum och sedan kryssa genom de otaliga gränder som löper sig igenom kvarteren som en labyrint. 

 

Namnen på de trånga gränderna och torgen är mycket välklingande och retar fantasin: Vicolo dell Vacche, Arco della Pace, Piazza dell’Orologio…(Kossornas gränd, Fredens valv, Klockans torg). 

 

Februari bjuder på varierande väder men skön temperatur. Med paraplyerna i våra händer möter vi både sol och regn utan risk för väta.

På Chiostro di Bramantes klostergård, med härliga skulpturer av Laura Asia, visas även en smart anordning för att samla regnets flöden i centrum, samtidigt som dagsljuset kan ses genom den transparenta plasten, utan att blöta vare sig besökare eller konsten.

 

Åter igen ute på gatan, söker sig våra blickar mot himlen för att bemöta solen som tränger sig fram i de smala gränderna och förhöjer de slitna färgerna på husfasaderna. I kontrast mot himlens bomullsliknande mjukhet ser vi de fasta konturerna av byggnaderna som enas i geometriska former.

 

Under vandringen passerar vi otaliga små barer och pizzerior, ibland med bara 2-3 bord för gästerna, servitörerna på gatorna som vänligt och oblygt bjuder oss in att välja just deras servering. Borden fyller en stor del av den trånga gränden. Mestadels yngre par sitter tätt, tätt intill varandra, smuttandes på färgglada drinkar, öl eller espresso.

 

En regnskur passerar lägligt över våra huvuden precis när vi närmar oss Palazzo Altemps museum, just idag när det är fri entré till de nationella museerna. De åldriga skulpturerna tar plats i en stimulerande miljö. Medan vi beundrar de oerhört skickligt formade konstverken funderar vi också på den enorma mängd av kulturskatter som är fördelade på alla de nationella museerna och hur mycket det fortfarande finns att gräva fram i den romerska jorden under våra fötter. 

 

Regnet har upphört när vi lämnar museet och vi kan blicka ut över ett blött Piazza Navona. Oavsett vilket väder Rom bjuder på så avskräcker det inte turisterna.

Floden Tevere är fylld till brädden av smutsigt regnvatten och på håll tar Peterskyrkans kupol plats mot den molniga himlen.

Under en ca 3 timmars vandring har vi upplevt en liten del av Roms många gränder men en stor del av den historiska huvudstadens fantastiska kultur, atmosfär och skönhet.

4 tips för vandring utmed Roms gator och gränder:

1 Ovannämnda vandring börjar vid floden Tevere, Ponte Vittorio Emanuele, med siktet inställt på Piazza Navona. Vicolo sforza Cesarini för oss till Piazza dell Orologio. Vi fortsätter på Vicolo del Fico och Vicolo delle Vacche, Viale della Pace och Arco della Pace. Vid Chiostro del Bramante kan man göra en kulturell paus och ett besök i museets bistro. Därefter fortsätter vi Vicolo della Volpe och Vicolo della Pace för att avsluta med Via d’Lorenesi. Slutmålet Piazza Navona ligger nu framför oss.

2 Ghetto ebreico – en vandring i det gamla ghettokvarteret kan med fördel börjas vid synagogan, vid Tevere, fortsätta på via del Tempio, ta till höger på Via del Portico d’ Ottavia, passera den romerska Portico d’Ottavia för att sedan nå Teatro di Marcello. Därifrån är det inte långt till Campidoglio. 

3  Vandringen börjar vid Pantheon i riktning mot Piazza della Minerva.  Lätt att känna igen genom Berninis elefantskulptur med obelisken framför Minervakyrkan, som även den är väl värd ett besök. Därifrån följer vi Via dei Cestari i riktning mot Corso Vittorio Emanuele. Går vi sedan till höger på V. Emanuele kommer vi till Largo di Torre Argentina, de vilda kattornas torg. Väljer vi att gå till vänster kommer vi  fram till Piazza Venezia.

4 Trastevere. Denna vandring kan börjas vid bron Ponte Sisto, Tevere. En vandring uppför Via Garibaldi och på så sätt följa i Taubes fotspår. Astri och Evert bodde uppe i backkrönet en kort period 1925. Från Via Garibaldi kan vi välja Via della Scala för att närma oss Piazza di S. Maria di Trastevere. Där finner man mängder av mysiga gränder med butiker, barer och restauranger. Trevlig vandring!

“Live out of your imagination, not your history.” – Stephen Covey 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *